Országos Területi Helyzetkép 2009

Nyomtatóbarát változat
Az Országos Területi Helyzetkép 2009 évente megjelenő területfejlesztési kiadványsorozat, amely tényszerű tájékoztatást ad az ország térszerkezetének alakulásáról, valamint elemzést szolgáltat az ország területi helyzetképéről.
 
A kiadványsorozat célja, hogy évről-évre átfogó tájékoztatást adjon Magyarország területi gazdasági, társadalmi, környezeti és infrastrukturális helyzetéről a szakmai és nagyközönségnek egyaránt, segítse az ország helyzetének szélesebb körű megismerését. Az Országos Területfejlesztési Koncepció (OTK) célkitűzéseihez igazodva ismerteti a területi jellemzők alakulását a térségi versenyképesség, a területi felzárkózás, a fenntartható térségfejlődés és örökségvédelem, az európai területi integrálódás, valamint a decentralizáció és regionalizmus témakörökhöz kapcsolódóan.
 
Az elemzés az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) adatain, módszertanilag pedig a Területfejlesztési Megfigyelő és Értékelő Rendszeren (T-MER), mint a területfejlesztési politika céljait segítő területi monitoring, elemző, értékelő modellen alapul. Idén a kiadvány első fejezete éppen a TeIR-t és a TÉRPORT területfejlesztési és rendezési szakmai portált mutatja be részletesebben. 2009-ben újdonságként először jelennek meg 3 dimenziós ún. dombortérképek, jobban érzékelhetővé téve a területi jelenségek bemutatását.