Tisza-vízgyűjtő helyzetértékelése 2007

Nyomtatóbarát változat

A Tisza-vízgyűjtő a legnagyobb a Duna mellékfolyóinak vízgyűjtői közül (157.186 km2). A Tisza a Duna leghosszabb mellékfolyója (966 km), árvíz idején a második leghosszabb (a Száva után). A Tisza vízgyűjtő területén elhelyezkedő országok együttműködési egyezményt kötöttek a Tisza-vízgyűjtő integrált vízgazdálkodásáról.

 

 

A Tisza 5 országon halad keresztül az eredetétől a torkolatáig: Szlovákián, Ukrajnán, Románián, Magyarországon, Szerbia és Montenegrón. Három fő szakaszra tagolható:

  • Felső-Tisza: hegyvidéki területeken folyik, Ukrajnában, a magyar határig
  • Közép-Tisza: Magyarország területén kanyarog, jelentős mellékfolyók csatlakoznak bele, mint a Bodrog és a Sajó (mindkettő a Kárpátok felől érkezik), a Szamos, a Körösök, a Maros (Erdély felől).
  • Alsó-Tisza: a szerb-magyar határtól a deltavidékig
A Tisza-folyó 2000-ben került reflektorfénybe szerte a világon, amikor a vízgyűjtőterületén két súlyos ipari baleset történt Észak-nyugat-Romániában.
 
 
A Tisza-vízgyűjtő elemzése
 
Az EU Víz Keretirányelv szellemében a Duna-védelmi Nemzetközi Bizottság irányítja a Duna-menti országok (EU tagállamok, csatlakozás előtt álló és egyéb Duna-menti országok) határontúli együttműködését. A Duna-vízgyűjtővel kapcsolatos tervezésen kívül a Duna-védelmi Nemzetközi Bizottság a mellékfolyók vízgyűjtőinek tervezésében is szerepet vállal. A Víz Keretirányelv egyik legfontosabb célja, hogy 2015-ig minden felszíni vízfolyás jó minősítésű legyen. A továbblépés iránya egy közös vízgazdálkodási terv felé mutat, amelyet 2009-ben kell elkészíteni.
 
2004. decemberében, az első magas szintű miniszteri találkozón az öt érintett ország képviselői Egyetértési Memorandumot írtak alá, amely szerint a régió fenntartható fejlődését szolgálja a Tisza Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv. A Duna-védelmi Nemzetközi Bizottság létrehozta a Tisza-csoportot, amelynek a koordináció mellet a végrehajtás is a feladata. A Tisza-csoport felelős a nemzetközi, nemzeti és regionális szintű kommunikációért és információcseréért, az erőfeszítések összehangolásáért és a lehető legnagyobb hatékonyság eléréséért. A Tisza-csoport tagjai megegyeztek, hogy 2009-ben elkészítenek egy alvízggyűjtő-gazdálkodási tervet, a Tisza Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervet, amely a vízminőséggel, vízhozammal, földműveléssel és vízgazdálkodással, árvizekkel és aszályokkal kapcsolatos információkat és eredményeket is integrálja majd.
 
A soron következő lépés a Tisza-vízgyűjtő helyzetértékelése - 2007 elkészítése, amely az Egyetértési Memorandum első mérföldköve. A jelentés leírja a Tisza és a vízgyűjtő jellemzőit, főbb környezeti és vízgazdálkodási problémáit, előkészíti a további lépéseket. A következő mérföldkő az integrált Tisza Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv összeállítása lesz (2009).
 
A Tisza-vízgyűjtő helyzetértékelése egy közbülső lépés a Víz Keretirányelv 5. cikkely által meghatározott és 2005-ben elkészített (Duna vízgyűjtő és nemzeti szintű) jelentések, valamint a 2009-re elkészítendő Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv között. A Jelentés 4 részből áll:
  • Első rész: bemutatja a vízgyűjtő összes jellemzőjét (földrajz, éghajlat, hidrológia, földhasználat, alapvető társadalmi-gazdasági adatok, stb.)
  • Második rész: részletesen jellemzi a vízminőséget és kibővíti a Víz Keretirányelv 5. cikkelyben meghatározott 2005-ös jelentés számára összegyűjtött adatok körét és mennyiségét
  • Harmadik rész: részletesen jellemzi a vízhozamot. Ez a rész nagy jelentőségű új információkat is tartalmaz az árvizekkel, aszállyal, vízhasználattal kapcsolatban.
  • Negyedik rész: integrálja az adatokat és az eredményeket, meghatározza, hogy a vízmennyiség hogyan befolyásolja a vízminőséget.
A Tisza-vízgyűjtő helyzetértékelése a következő vizekről nyújt információt:
  • Tisza-folyó és 1000 km2-nél nagyobb vízgyűjtő területtel rendelkező mellékfolyói
  • 10 km2-nél nagyobb természetes tavak
  • Víztározók
  • Csatornák
  • 1000km2-nél nagyobb kiterjedésű talajvíz-testek
 

forrás és információ, valamint letölthető dokumentumok:
 

kép forrás:
 
CsatolmányDátumMéret
[file] A Tisza-vízgyűjtő helyzetértékelése 2007 (szakmai összefoglaló nyersfordítása)21/10/10 1:14 pm585.74 KB