Kézikönyv a BATrT alkalmazásához (2011)

Nyomtatóbarát változat
Kézikönyv a Budapesti Agglomeráció Területrendezési Tervéről szóló törvény alkalmazásához (2011)Kézikönyv a Budapesti Agglomeráció Területrendezési Tervéről szóló törvény alkalmazásához
 
A kézikönyv ajánlója
 
2011. szeptember 1-jén hatályba léptek a Budapest Agglomeráció Területrendezési Tervéről szóló 20005. évi LXIV. törvény módosított rendelkezései (a továbbiakban BATrT módosítás). 2011. szeptember 1-jét követően tehát a BATrT módosítása ad keretet a térség települései rendezési tervezésének, közvetve pedig e települések fejlesztésének. Tekintettel arra, hogy Magyarországon a területrendezési tervek hierarchikus rendszert képeznek, amelynek csúcsán az Országos Terüeltrendezési Tervről szóló 2003. évi XXVI. törvény (a továbbiakban OTrT) áll, a BATrT módosítása csak azokat a tartalmakat, szabályokat és előírásokat foglalja magában, amelyek ebben a kiemelt térségben eltérnek az OTrT 2008. július 19. óta hatályos szövegétől, illetve képes mellékleteitől, vagy a térségi sajátosságok figyelembevételével kiegészítik azokat. E miatt a Budapesti Agglomeráció területén a településrendezési eszközök készítése vagy módosítása során nem elegendő a BATrT módosítás ismerete és érvényesítése, az OTrT ide vonatkozó előírásait és szabályait is ismerni és alkalmazni kell.
 
Ebben a szakmai munkában kíván segítséget nyújtani ez a kézikönyv, amely egységes szerkezetben tartalmazza mindazokat a területrendezési szabályokat, amelyeket  a településrendezési tervezés során akát a törvények részét képező térségi területfelhasználási kategóriák, akár a térségi övezetek alkalmazása során települési szinten figyelembe kell venni. A kézikönyv értelmezi is ezeket az előírásokat és ahol ez szükséges, gyakorlati útmutatást is ad az alkalmazásához.
 
Mivel a BATrT módosításban rögzített tartalomtól - az egyes területeknek e szabályokkal való területi érintettségétől - való eltérés lehetőségében a korábbiakhoz képest megnövekedett szerepe és lehetősége van a területrendezési eljárásoknak, a kézikönyv - utalva a területfejlesztésről és területrendezésről szólóü 1996. évi XXI. törvény felhatalmazásaira és a végrehajtást szabályozó kormányrendeletekre - útmutatót ad a területrendezési hatósági eljárások lefolytatásának lehetőségeire és módjára.
 
A kézikönyv alkalmazása során szem előtt kell tartani, hogy az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI. 17.) AB határozata szerint a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény garanciális szabályainak mellőzésével hozott minisztériumi és egyéb központi szervezktől származó, jogi iránymutatást tartalmazó leiratok, körlevelek, útmutatók, iránymutatások, állásfoglalások és egyéb informális jogértelmezések kiadása és az ezekkel való irányítás gyakorlata alkotmányellenes. Ennek figyelembevételével a települési önkormányzatok, illetve a kézikönyvben említett jogszabályok alkalmazásával érintett államigazgatási szervek kizárólag a jogi előírásokban foglaltaknak megfelelően kötelesek eljárni. A kézikönyv nem keletkeztet kötelezetséget a települési önkormányzatok, illetve az érintett államigazgatási szervek számára, a kézikönyvben foglaltakra az önkormányzati döntésekben, hatósági határozatokban vagy állásfoglalásokban hivatkozni nem lehet.
 
Fentiek figyelembevétele mellett ajánljuk ezt a kézikönyvet a Budapesti Agglomerációban érintett települések önkorményzati vezetőinek, a polgármestereknek, a szakbizottságok vezetőinek és tagjainak, a főépítészeknek és a polgármasteri hiatalok e tématerülettel foglalkozó szakembereinek, a térségi tervezésben közreműködő  településrendezési tervezőknek, valamint a településrendezési tervek egyeztetésében és a területrendezési hatósági eljárásokban részt vevő szakemberek széles körének. A kézikönyv ezen túl alkalmas lehet arra, hogy a településrendezésben szerepet vállaló civil szervezetek is pontos képet kapjanak arról a mozgástérről, amelynek figyelembevételével változtatásokat kezdeményezhetnek az érintett települések rendezésében. bízunk benne, hogy ez a kézikönyv is hozzájárul a Budapesti Agglomerációval kapcsolatos területrendezési jogszabályok egységes értelmezéséhez, következetes alkalmazásához és érvényesítéséhez.
 
(Magó Erzsébet - BM Területrendezési osztályvezető, dr. Tompai Géza - BM Területrendezési és Településügyi főosztályvezető)
 

forrás: