A Dél-Dunántúli Régió Regionális Innovációs Stratégiája

Nyomtatóbarát változat
Kiadja: Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. A Regionális Innovációs Stratégia a Dél-Dunántúlon programot az Európai Bizottság támogatja és a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. koordinálja.
A támogatást elnyert konzorcium tagjai: Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht., MTA RKK Dunántúi Tudományos Intézet, Yorhshire & Humber Regional Technology Network Ltd, Shannon Development
Dátum: 2004
 
A Dél-dunántúli régió mind országos, mind nemzetközi összehasonlításban a fejletlenebb régiók közé sorolható. Ennek oka elsősorban a régió nagy részének rossz megközelíthetősége a külföldi és hazai gazdasági  centrumokból, valamint a határ menti fekvés, ami a történelem során kialakult elszigeteltség miatt fékezte a régió fejlődését. A kistérségek társadalmi-gazdasági fejlettségét jellemző, ún. „komplex mutató” alapján az ország legfejletlenebb 30 „elmaradott" kistérségből 5 található a Dél- Dunántúlon, egy részük a régió „külső perifériáját” képező horvát határ mentén helyezkedik el. A régió pozícióját elsősorban Baranya megye, azon belül is a régió népességének hozzávetőleg egyhatodát kitevő Pécs város határozza meg. A fentiekben a magyar térszerkezet kapcsán Budapestszindrómáról beszélhettünk. A Dél-dunántúli régió kapcsán pedig – némileg más  karakterisztikával – ugyanaz mondható el Pécs és a régió viszonyáról.
 

forrás:
CsatolmányDátumMéret
[file] A Dél-Dunántúli Régió Regionális Innovációs Stratégiája
2004
16/03/11 1:10 pm2.44 MB
[file] Regional Innovation Strategy in the South Transdanubian Region
2004
16/03/11 1:10 pm1.93 MB
[file] Regional Innovation Strategy for South Transdanubia
Final Report 2004
16/03/11 1:10 pm508.98 KB