Víz és élelmiszerbiztonság – A Víz Világnapja 2012

Miért van kulcsfontosságú szerepe a víznek az élelmiszer-biztonságban? Akkor beszélhetünk élelmiszer-biztonságról, amikor minden ember számára adott a fizikai és gazdasági lehetősége az elegendő, biztonságos és tápláló élelmiszerhez való szabad hozzáférésnek. Általában azok az emberek, akik könnyebben hozzáférnek az ivóvízhez, azok számára az élelem is egyúttal hozzáférhető. Tehát a víz hiánya lehet az egyik fő oka az éhínségnek és alultápláltságnak, különösen azokon a területeken, ahol az emberek az élelmiszer- és jövedelemteremtő, helyi mezőgazdaságtól függenek. A szabálytalan esőzések, a rendelkezésre álló vízkészletek szezonális különbségei, de az árvizek és az aszályok is okozhatnak világszerte átmeneti, vagy súlyos élelmiszerhiányt. A vízhiány tehát a környezet egészsége, épsége és a társadalmi-politikai stabilitás mellett az emberi biztonság egyik alaptényezőjét, az élelmiszer-termelést fenyegeti.
A Víz Világnapja huszadik évfordulója alkalmából világszerte, így hazánkban is számos programot, konferenciát szerveznek a városok és a különféle szervezetek. A Békés Megyei Vízművek Zrt., Vízfesztivált, a Nyírségvíz Zrt Víz Világnapi bemutatókat rendez. Szegeden, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság gondozásában lévő Vízügyi Történeti Emlékhelyen állandó kiállítással várják az érdeklődőket és a korábbi évekhez hasonlóan március 24-25-én nyílt napok lesznek a Szent István téri víztoronyban is. Az Országos Mezőgazdasági Könyvtár Környezettudatos háztartás címmel tartja előadással és zöld termékek vásárával egybekötött rendezvényét március 22-én 17 órától, Budapesten. A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya megyei és Somogy megyei Területi Szervezete és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Pécsen közös konferenciát szervez március 21-én A Világ szomjas, mert mi éhesek vagyunk címmel.
forrás:
http://www.unwater.org/worldwaterday/faqs.html
http://www.vizvilagnap.hu/index.php?option=com_content&view=frontpage