Nemzetközi Duna Nap

Nyomtatóbarát változat
"A Duna a világon az egyetlen vízfolyás, melynek vízgyűjtő területén 19 ország osztozik, több mint 2.800 kilométeres hosszával Európa második leghosszabb folyója. Tíz országon, négy fővároson folyik keresztül, a benne folyó víz még további kilenc államból származik, és ezzel 19 országot és 81 millió embert kapcsol össze. A Duna 417 km hosszúságban hömpölyög végig az országon."

"A Nemzetközi Duna Nap célja az, hogy felhívja a figyelmet erre a naponta használt, sokszor kihasznált folyóra, és egyfajta dunai szolidaritást alakítson ki. 2004. június 29-én ünnepelték először a vízgyűjtő országai ezt a jeles napot, abból az alkalomból, hogy tíz évvel korábban írták alá  a Nemzetközi Duna Védelmi Egyezményt Szófiában. Ebben kifejezték azon szándékukat, hogy a folyó és vízgyűjtője védelmében nemzetközi együttműködéssel lépnek fel a szennyezés ellen, valamint a fenntartható vízgazdálkodás érdekében.

2010-ben hetedszer emlékezünk meg a folyóról és a mellékvízfolyásokról a több mint 800.000 km²-es Duna-medencén, a folyó vízgyűjtőjén. A védelmi egyezményhez 14 ország csatlakozott, melyek mind-mind több mint 2000 km²-rel részesednek folyó a vízgyűjtőjéből.

A Duna Nap minden évben valamilyen téma jegyében zajlik. Az első évi szlogen a "Duna - híd a jövőbe" a társadalmi felelősségvállalás és az összefogás szükségességéről szólt, 2005-ben a teljes vízgyűjtőre kiterjedő nemzetközi társadalmi konzultációt tartottak Budapesten, 2006-ban a "Duna - az élő folyam" gondolat jegyében szervezték a napot, 2007-ben a Duna és a kultúra kapcsolata, 2008-ban pedig a vízhasználatok kérdése volt a vezértéma. 2009-ben a Duna-medence központi eseménye a dunai vízgyűjtő-gazdálkodási terv társadalmi vitája volt Pozsonyban.
 
A hagyományoknak megfelelően a 2010-es megemlékezésre a Duna Védelmi Nemzetközi Egyezmény (ICPDR) titkársága már felkérte a tagországokat, az ez évi jelszó "Cselekedj a folyókért!"
 
A környezettudatosság erősítése, a takarékos vízhasználatra ösztönzés, az egyszerű háztartásbeli praktikák megismertetése, akárcsak az esővízgyűjtés vagy a házi szennyvíztisztítás és a csatornázás éppolyan fontos teendők, mint a nemzetközi elvárásoknak, az uniós Víz Keretirányelvnek megfelelés, az árvízvédelmi beruházások és a hagyományos tájhasználat lehetőségeinek megteremtése. A jeles nap kapcsán egyik legfontosabb feladat, hogy a lakosság, az ipar, egyszóval a vízhasználók figyelmét felhívjuk arra, hogy az élővizekért a felelősségünk közös, s mindannyiunknak tenni kell azért, hogy megőrizzük iható édesvízkészletünket, a vízminőség javuljon, s a természeti környezet állapota, a vízi élővilág ne sérüljön.
 
Az elmúlt években a környezetvédelmi minisztérium, a KÖVIZIG-ek, valamint a civil szervezetek sok ezer résztvevőt vonzottak, minden korosztályból, s idén is számos helyszínen várják az érdeklődőket." Többek között Győrben, a Mosoni-Duna Rába torkolatánál szervezett parti és vízi programokat az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, Baján nemzetközi kenutúra várja az aktívan pihenni vágyókat. A Duna teljes hosszán a 14 órakor minden hajó egyezményes kürtjellel tisztelgett a folyó előtt.
 
forrás: