Miniszteri elismerés az Európai Falumegújítási Díjat elnyerőknek

Nyomtatóbarát változat
Pintér Sándor belügyminiszter elismerést adott át az idei Európai Falumegújítási Díjat elnyerő Kunsziget és Újszilvás polgármestereinek hétfőn Budapesten. A két település azt követően pályázott az európai díjakra, hogy elnyerte a Belügyminisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium által közösen meghirdetett 2012-es Magyarországi Falumegújítási Díjat.

A Győr-Moson-Sopron megyei 1260 lakosú Kunsziget "a falumegújítás egyes területein elért különleges teljesítményekért" címet nyerte el az európai szervezettől; a miniszteri elismerést hétfőn Lendvai Ivánné polgármester vette át. Az ünnepségen levetítették azt a filmet, amely a községben az utóbbi két évben végrehajtott felújításokat ismerteti. Egyebek mellett egy templomot, a plébániát, a hidat, a kultúrházat és a piacteret is felújították, főként európai uniós pályázatok révén.

A Pest megyei 2800 lakosú Újszilvás ökofalu "a kiemelkedő minőségű, fenntartható komplex falufejlesztésért" érdemelte ki az európai díjat; a Belügyminisztérium elismerését az ünnepségen Petrányi Csaba polgármester vette át. A községet bemutató filmben kiemelték, a településfejlesztési célként megfogalmazott energiafüggetlenség elérésére jelentős lépést tettek a vízerőmű megújításával, illetve a tavaly átadott naperőmű kiépítésével. Elhangzott, ezeknek a fejlesztéseknek az eredményeként a község hő- és villamosenergia- igényének csaknem egészét a megújuló energiaforrások biztosítják.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az átadó ünnepségen a településfejlesztés lehetőségeiről szólva kiemelte a településvezető és a közösség szerepét, hozzátéve: reméli, hogy Kunsziget és Újszilvás példái inspirálni fogják a többi magyarországi települést is. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint az 1990-ben alapított Európai Falumegújítási Díj célja azoknak a települési közösségeknek a felkutatása és díjazása, amelyek kimagasló és példaszerű színvonalon végzik fejlesztéseiket. Az Európai Vidékfejlesztési és Falumegújítási Munkaközösség által kétévente odaítélt díjat az idén szeptemberben vehette át Kunsziget és Újszilvás.

Kapcsolódó híreink a témában
Újszilvás a Magyarországi Falumegújítási Díj – 2011 nyertese

Újszilvás kapta idén a Magyarországi Falumegújítási Díjat

Magyarországi Falumegújítási Díj

 


forrás:
MTI