Merre halad a Duna Stratégia?

Nyomtatóbarát változat
"Három igen a három nem helyett
Magyarország a balti államokkal úgy tűnik, "divatot teremt": az EU-ban makrorégiókban kell gondolkodni. A Duna-régió Stratégia sikere is ezt mutatja - fogalmazott Barsiné Pataky Etelka, a stratégiával összefüggő kormányzati tevékenység irányításáért felelős kormánybiztos csütörtökön Budapesten."

"Az Általános Ügyek Tanácsa 2011. április 13-án jóváhagyta azt a stratégiát, melynek végleges megerősítése és kihirdetése az Európai Tanács 2011. június 24-i ülésén várható - tájékoztatott a kormánybiztos asszony.
 
Kiemelte: a magyar elnökség egyik kiemelkedő eredménye, hogy a korábban alkalmazott "három nem" elvét (nincs új forrás, nincs új intézményrendszer és nincs új jogalkotás - a szerk.) a "három igen"koncepióvá tudta formálni. Nem, nincs új anyagi forrás a stratégiára, de a régióban vannak más pénzek, amelyeket jobban is fel lehetne használni. Nem, nincsenek új intézmények, de lehet jobb koordinációt kialakítani, amely sikeresen szolgálhatja a stratégia végrehajtását. Harmadszorra pedig, valóban nincs új jogalkotás, vannak azonban innovatív kezdeményezések, melyek nagyban hozzájárulhatnak a projekt sikeréhez - ismertette Barsiné Pataky Etelka.
 
Azzal, hogy a tanács tegnap elfogadta a stratégiát, elérkeztünk az előkészítési fázisba. Minden résztvevő ország megnevezte a koordinációért felelős vezető tisztségviselőket, a munkacsoportok alakulóban vannak. Célunk, hogy ezek még a magyar elnökség alatt felálljanak és megtartsák első ülésüket - tájékoztatott a kormánybiztos. Az alakuló ülés feladata az együttműködés kidolgozása és a zászlóshajó-projektek megállapítása lesz. Meg kell fogalmaznunk, hogy a megállapított 12 területen pontosan mit is szeretnénk elérni - tette hozzá.
 
Magyarország három területet koordinál majd: fenntartható energia - Csehországgal, a vízminőség kérdése - Szlovákiával, valamint az árvíz, aszály és ipari katasztrófák kérdése - Romániával közösen. Barsiné Pataky Etelka elmondta, hogy hazánk várhatóan zászlóshajó-projeknek fogja javasolni a geotermikus energiák elterjesztését, a Duna-hordalék problematikájának kezelését, a vízi turizmus kialakítását, illetve a térség KKV-i közötti hálózatok kialakítását.
 
A Duna-régió Stratégia bár uniós politika, a magyar elnökség törekszik az érintett harmadik országok megfelelő bevonására is - hangsúlyozta a kormánybiztos. Rámutatott: a tanácsi munakcsoport üléseket követően Budapesten eddig is tájékoztattuk az érintett nagykövetségeket a fejleményekről. Ehhez hasonlóan, az előkészítési fázisban is fenn kívánjuk tartani ezt a hozzáállást - nyomatékosította Barsiné Pataky Etelka."
 
 
forrás: