Már lehet pályázni a Magyar Tájdíjra

Nyomtatóbarát változat
A Vidékfejlesztési Minisztérium – együttműködésben az Európai Táj Egyezmény hazai végrehajtásáért felelős tárcákkal – ismét meghirdette a Magyar Tájdíj pályázatot. A címre olyan helyi önkormányzatok, társulások és társadalmi szervezetek jelentkezhetnek, amelyek kiemelkedő munkát végeznek a magyar táj védelme, kezelése és fejlesztése érdekében.
 
A természetvédelemért felelős miniszter – egyetértésben a kultúráért felelős miniszterrel, együttműködve a területfejlesztésért felelős miniszterrel és a területrendezésért felelős miniszterrel – pályázatot ír ki a Magyar Tájdíj elnyerésére és az Európa Tanács Táj Díjára történő felterjesztésre. A pályázat a Firenzében, 2000. október 20-án kelt Európai Táj Egyezmény 11. cikkével és az Európa Tanács Táj Díját meghatározó szabályokról szóló CM/Res(2008)3 határozattal összhangban kerül kiírásra. A nemzeti szintű pályázat egyik célja, hogy a nemzetközi megmérettetésben az arra legérdemesebb és legesélyesebb pályázat vehessen részt hazánk képviseletében.

Magyar Tájdíjjal természeti örökségeink megóvásáért tett erőfeszítéseket, fejlesztéseket, a szemléletformálást segítő kiemelkedő kezdeményezéseket ismeri el a minisztérium.  A pályázatot az Európa Tanács Táj Díjával összhangban írja ki a tárca, hogy a nemzetközi megmérettetésben a legjobb hazai fejlesztés, program képviselhesse Magyarországot.

Az európai díjjal kétévente ismerik el azt a szervezetet, amely példaértékű munkát végzett az adott táj megőrzése és fenntartható hasznosítása érdekében. Az elismerést legközelebb 2013-ban ítéli oda az Európa Tanács által felkért szakértői bizottság. Hazánkat a Magyar Tájdíj győztese képviseli majd a megmérettetésben.

Tavaly a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület nyerte az első díjat a hazai kiírásban, így az egri székhelyű szervezet képviselte Magyarországot az Európai Tanács nemzetközi Táj Díjának pályázatán.

A pályázat részletei itt ovlashatók.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Kapcsolódó vezércikkünk itt olvasható.


forrás:
www.kormany.hu