Köztér-megújítási Nívódíj 2013 pályázat

Nyomtatóbarát változat
A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület idén  is meghirdeti a Köztér-megújítási Nívódíj 2013. pályázatot. A Nívódíjat az arra érdemesnek talált megújult közterek nyilvános pályázat keretében nyerhetik el. A beérkezett pályázatok városközpont, főtér és lakókörnyezet közterei kategóriában kerülnek elbírálásra.

A pályázat célja:

  • az értékőrző településfejlesztési kultúra érvényesülésének és az új értékek teremtésének a hagyományos értékek megőrzésével történő elősegítése,
  • a kulturális örökség megőrzése a lehetőségek kihasználásával a települések történetiségének megőrzésével és az új környezetbe való hiteles integrálásával,
  • a település helyi karakterének megőrzése és megmutatása a megújuló közterületen,
  • a jelentős városképformáló közterületek történeti szerkezeti rendjével és rangjával arányos megújításának elismerése és megismertetése,
  • az igényesen megtervezett és megépített illetve magas színvonalon, értéknövelő módon rehabilitált, revitalizált terek, parkok, sétálóutcák és térfalaik megismerése, megismertetése,
  • az értékőrző köztérfelújításban résztvevő partnerek jó együttműködésének ösztönzése és
  • figyelemfelhívás a jó példa erejével.

A 2012-es Köztérmegújítási Nívódíjat a szolnoki Tiszai hajósok tere, valamint a komáromi Szabadság tér nyerte el.

A pályázatra benevezhetők

Az adott település arculatát befolyásoló, 2010. évtől kezdődően megvalósult, új illetve értéknövelő módon rehabilitált, elsősorban központi vagy alközponti jelentőségű közterek, közparkok, sétálóutcák, üzletutcák. Nem lehet nevezni a korábban Köztérmegújítási Nívódíjjal, dicsérettel vagy különdíjjal kitüntetett területet.

A pályázatok két kategóriában kerülnek elbírálásra és díjazásra:

1. Városközpont, főtér kategória
2. Lakókörnyezet közterei kategória

A pályázaton való részvétel feltételei
Pályázatot nyújthat be minden olyan személy illetve szervezet, aki/amely a köztér megvalósításában felelős tervezőként, generálkivitelezőként vagy projektgazdaként/beruházóként közreműködött. A közterület megújításában közreműködők együttesen is jelentkezhetnek; egy közterületre csak egy pályázatot lehet benyújtani. A pályázónak mellékelnie kell a tulajdonos illetve képviselője írásos beleegyezését, ha a tulajdonos a pályázó, akkor a tervező írásos beleegyezését. A kivitelezőnek a (generál) tervező és a tulajdonos írásos beleegyezését egyaránt mellékelnie kell. A pályázatra csak olyan közterületmegújítási programmal lehet jelentkezni, amely rendelkezik a szükséges tervekkel, engedélyekkel, továbbá megvalósítása ezeknek megfelelően történt, befejeződött, és a közteret használatba vették.

Nem vehet részt a pályázaton olyan közterületmegújítási program, amellyel kapcsolatban szerzői jogi vagy etikai vita áll fenn. A pályázat benyújtói a jelentkezési lapon található nyilatkozatban vállalják a nyilvánosságot. A pályázóknak biztosítaniuk kell a Bíráló Bizottság számára a köztér és környezete, továbbá szükség esetén a határoló területek, épületek megtekintését. A Bíráló Bizottság a látogatás időpontjáról 3 munkanappal korábban írásbeli értesítést küld a jelentkezési lapon megadott e-mail címre.

Beadási határidő: 2013. március 22. 12:00 óra, munkanapokon 9.00 és 15.00 óra között a MUT Titkárságán (1094 Budapest, Liliom u. 48.). Postai feladás esetén a beérkezés határideje 2013. március 22.

A pályázati kiírás mellékletei, a pályázatok benyújtásához szükséges további információk a Magyar Urbanisztikai Társaság honlapján érhetők el.

Kapcsolódó hírek:
Szolnoké és Komáromé a legszebb főtér – 2012

Köztérmegújítási Nívódíj 2011 eredményei


forrás:
MUT