Félidei értékelés a vidékfejlesztési programokról

Nyomtatóbarát változat
Átfogó összegzés készült az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap által társfinanszírozott 2007-2013-as vidékfejlesztési programok félidei értékeléseiről, amely elérhető az Európai Bizottság honlapján.
 
Az Európai Bizottság megbízásából összegezték az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) által társfinanszírozott 2007-2013-as vidékfejlesztési programok félidei értékeléseit. A munka 88 regionális és nemzeti vidékfejlesztési program, valamint négy hálózati program vizsgálatával, közös monitoring és értékelési keret alapján készült 2009 végéig. A jelentés összegzi és elemzi a programok félidei értékeléseit, átfogó képet alkotva a vidékfejlesztési intézkedések megvalósításáról EU-szerte. Ezáltal a tagállamok visszajelzést kaphatnak, hogy rugalmas és jól célzott programokat alkothassanak, amelyek összhangban vannak az EU céljaival, és a lehető leghatékonyabban használhassák fel az EMVA-t.

A jelentés megállapításai szerint az alap felhasználása jóval a tervezett alatt, átlagosan a teljes időszakra tervezett összeg 20 százaléka körül maradt, jelentős eltérésekkel a tagállamok között. A különféle intézkedések esetében is vegyes volt a kép (a teljes tervezett kiadás 5-40 százalékát költötték el), de általánosságban csak kevés esetben volt problémamentes – minél egyszerűbbek voltak a technikai követelmények és minél nagyobb mértékű a folytonosság, annál jobban szerepeltek a támogatási formák (pl. Leghátrányosabb Helyzetű Területek, Natura 2000).

Bár a félidei értékelések elkészítéséig a programok kezdetétől csak rövid idő telt el, ami nehézzé tette a hatások mérését, a jelentések kétharmada már pozitív eredményekről számolt be a növekedés és a foglalkoztatási terén.

A félidei értékelések a nemzeti vidéki hálózatok szerepével is foglalkoztak, amelyek hozzájárultak a jó gyakorlatok, tapasztalatok cseréjéhez és elterjesztéséhez, a szereplők teljesítményének javulásához, felhívták a figyelmet a nemzeti vidéki programokra, valamint javították és támogatták az együttműködést, illetve a hálózatosodást.

Összegzésképp több jelentés is megállapította, hogy csúszások voltak a vidékfejlesztési programok megvalósításában, felülvizsgálatokra lenne szükség (különösen a forráslekötések terén), a kifizetési rendszereket pedig hatékonyabbá kell tenni. A tengelyekkel kapcsolatban a jelentés megjegyzi, hogy egyrészt a legtöbb probléma a LEADER-rel volt, másrészt pedig bizonyos tagállamok megszüntetnék ezt a fajta felosztást.

A teljes értékelés, valamint rövidített változatai az Európai Bizottság honlapján, ide kattintva angol nyelven elérhetőek.

(Európai Bizottság)


forrás:
www.mnvh.eu