Érték és Lépték – Lezajlott a Területfejlesztők IX. Víkendje

Nyomtatóbarát változat
Területfejlesztők IX. Víkendje (forrás: Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos Egyesület)Május 18-19-én kilencedik alkalommal találkozhattak a területfejlesztésben dolgozó, vagy a területiség iránt elkötelezett szakértők, érdeklődők és partnereik a Területfejlesztők IX. Víkendjén, melyet a Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos Egyesület (KFTE) és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat rendezett Lajosmizsén. Az Érték és Lépték címet viselő szakmai konferencián több mint 170 fő vett részt. A rendezvényen átadták a Területfejlesztési Nívódíjat is, melyet idén a Kazincbarcika és vonzáskörzetének munkahelyteremtő fejlesztése címet viselő kistérségi fejlesztési programnak ítéltek oda.
 
A szakmai konferencia címe az Érték és Lépték utalás arra az új helyzetre, miszerint egyes területi szintek szerepe mérséklődik, míg mások szerepe átalakul, vagy a jelentősége változik. A kistérségek asztalánál Dr. Zöld-Nagy Viktória a KIM helyettes államtitkára, dr.Csite András, dr. Mezőszengyörgyi Dávid, Miklóssy Endre és Oláh Miklós szakértők Szendrényi Péter moderálásával informálták a hallgatóságot és értékelték az új területi szintek működésének a lehetőségeit.

A fejlesztéspolitikában érintett négy tárca közül három államtitkári szinten képviseltette magát. Csizmadia Norbert a Gazdasági Minisztérium államtitkára a tervezés új szervezeti feltételeit és Magyarország fejlesztési irányait vázolta fel. V. Németh Zsolt a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára előadásában a vidék értékének változását a fejlesztéspolitikában való felértékelődését emelte ki. Dr. Szaló Péter a Belügyminisztérium helyettes államtitkára a település fejlesztés módszertanának megújulásáról és a tervezés feltételrendszeréről szólt.  A fenntartható város témájában két fiatal szakember módszertani kötetet állított össze, melyet maguk a szerzők, Mogyorósi Katalin és dr. Gordos Tamás mutattak be. Dr. Bod Péter Ákos a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetője Közgazdaságtan és gazdaságpolitika: tájkép nemzetközi válság után című előadásával érdekes új gondolatokat inspirált a pénzügyi válság értékeléséhez a cselekvési stratégiák alakításához.

A rendezvény keretében került átadásra az elmúlt év legjobb kistérségi programozási munkáját elismerő, az egyesület által alapított Területfejlesztési Nívódíj, melyet idén a 2011. év legjobb kistérségi fejlesztési programjának – a benyújtott pályázatok közül – a Kazincbarcika és vonzáskörzetének munkahelyteremtő fejlesztése című projektnek ítéltek a szervezők. A fejlesztési program készítője a Vital Pro Kft. és az  Innoreg Európai Fejlesztési Központ Kft. A Nívódíjat a vezető tervezők Wächter Balázs és Szijjártó Orsolya az egyesület elnökétől és dr. Retter Bertalan egyesületi titkártól vehették át. A Nívódíjas program-dokumentum egyedisége abban áll, hogy egyszerre célozza meg a munkahelyteremtést és a kistérségi kiemelt kulturális természeti értékek magasabb szintű hasznosítását, valamint az adottságokból egy új, a jelenleginél vonzóbb turisztikai, befektetői imázs kialakulását. A program több települést érintően tartalmaz egy kiemelt jelentőségű üzleti infrastruktúra-fejlesztést, vállalkozásokat támogató helyi pénzügyi alapot, kisebb egyedi beruházási projekteket, valamint kapcsolódó szolgáltatást és humán erőforrás fejlesztési projekteket. A hazai és EU-s támogatásokhoz képest újszerű projekttechnikákat alkalmaz.

A Területfejlesztők IX. Víkendjének előadásai letölthetők a Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos Egyesület oldaláról.


forrás és képforrás:
Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos Egyesület