Az Európai Területi Társulások jóváhagyó hatóságainak éves találkozója

Nyomtatóbarát változat
2012. február 27-28-án került megrendezésre az Európai Területi Társulások jóváhagyó hatóságainak első éves találkozója a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szervezésében.
 
Az esemény célja az volt, hogy a környező országok jóváhagyó hatóságainak tapasztalatcseréjével, az esetleges problémák, felmerülő kérdések megvitatásával lehetőség nyíljon a szakemberek számára, hogy megismerjék egymás jogrendjét, a módosítások kezdeményezésében és előkészítésében élen járó Európai Bizottság véleményét, meghallgassák a kialakult jó gyakorlatokról való beszámolójukat. Az eltérő jogi szabályozásokból fakadó problémák megoldása mellett a jóváhagyó hatóságok további feladata, hogy két ország eltérő közigazgatási, politikai berendezkedése ne akadályozhassa a helyi szint gazdaságfejlesztő törekvéseit. A konferencián részt vett több ETT képviselője, a francia MOT, a magyar CESCI, illetve az Európai Bizottság delegáltja is, José Antonio Ruiz de Casas, aki az EGTC rendelet tervezett módosításáról és annak célkitűzéseiről beszélt. Kiemelte a kontinuitás (a hosszú távú együttműködés); az érthetőség (egyszerűsített alapítás és működés); valamint rugalmasság (harmonizáció) hármas prioritását a társulások tekintetében.

A teljes cikk, valamint a találkozón elhangzott előadások itt olvashatók.

Az EGTC (European Grouping for Territorial Cooperation), magyarul Európai Területi Társulás (ETT) lehetőséget teremt az önkormányzatoknak, régióknak és az egyes tagállamoknak, hogy határokon átnyúló, transznacionális, vagy régiók közötti együttműködést hozzanak létre közös céljaik megvalósítása érdekében. Az ETT az Európai Unió első olyan jogi eszköze, mely jogi személyiséget és -keretet nyújt az európai önkormányzatok és régiók együttműködésére, az uniós támogatások hatékony felhasználására.


forrás:
Európai Területi Társulás