A vízminőség helyreállítása a Duna-medencében – a DaNet konferenciasorozat következő állomása Szarvason

Nyomtatóbarát változat
2012. június 13-14. között ismét egy magyarországi város, Szarvas ad otthont a DaNET konferenciasorozat következő állomásának. 2011. november végén fél éven át tartó konferenciasorozat indult a Duna Stratégiáról, mintegy 50 (5 helyi és 45 szomszédos országbeli) civil szervezet részvételével, melynek első állomása 2011. november 29-30-án Budapest volt. A mostani konferencia témája a stratégia második pillérének negyedik prioritási területe: A vizek minőségének helyreállítása és megőrzése lesz. Főbb témakörök: ásványvizek, gyógyvizek, termálvizek, édesvízi halgazdálkodás, halászat, mezőgazdasági vízhasznosítás, hálózatfejlesztés.
 
Az Európai Unió által kezdeményezett Duna makro-regionális Stratégia (EUSDR) megvalósítása a 14 érdekelt ország (Ausztria, Bulgária, Csehország, Magyarország, Németország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Moldova és Ukrajna) együttműködésén alapul és négy pilléren keresztül 11 prioritási területet foglal magába. Magyarország a stratégia három cselekvési területét irányítja: a fenntartható energia használatának ösztönzését Csehországgal, a vízgazdálkodási területet együttműködésben Szlovákiával, és a környezeti kockázatok kezelésének témakörét Romániával együttműködve.
 
 
A Duna Stratégia negyedik prioritása a víz elérhetőségének és minőségének jelentőségére hívja fel a figyelmet, mely az emberi fogyasztás, az öntözés, az egyes ipari tevékenységek, az energiatermelés, valamint a természetes ökoszisztémák és a biodiverzitás fenntartása szempontjából nélkülözhetetlen tényező. A 2800 km hosszú és tíz ország területét átszelő Duna, Európa második leghosszabb és a világ „legnemzetközibb” folyója. A vízgazdálkodás tehát sok szempontból kiemelt feladata a Duna Stratégiának, mely szilárd nemzetközi együttműködést és irányítást igényel.
 
A DaNet konferenciasorozat célja, hogy elősegítse a nem-kormányzati szervezetek (önkormányzatok, kamarák, egyesületek, egyházak, vállalkozások és más civilszervezetek) tájékoztatását a Duna Stratégiáról, közös közleményben jelezzék javaslataikat az EU intézményei és a kormányok felé, valamint, hogy a Duna Stratégia sikeréért elősegítse a hálózataik (DANUBENET for NGOs.) létrehozását.

A szarvasi konferenciának a Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI) ad helyet, mely aktív szerepet vállal a Duna Régió Stratégia „Biodiverzitás, a táj, valamint a levegő és talajminőség megőrzése” 6. prioritási terület további, halgazdálkodással összefüggő fellépéseinek kidolgozásában.

A konferencián való részvétel, szállás és ellátás ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges
Jelentkezési határidő: 2012. június 6.
 
 

forrás:
http://groupspaces.com/DanubenetforNGO/item/291095