A turizmus lesz az EU gazdaságának húzóágazata 2012-ben

Nyomtatóbarát változat
Az Eurobarometer legfrissebb közvélemény-kutatásai szerint az EU polgárainak 80%-a tervez utazást a 2012-es évre. Több mint negyede hosszabb ideit tartó kikapcsolódást is tervez: ez az arány Hollandiában a legmagasabb (a megkérdezettek 39%-a tervez tizenhárom egymást követő éjszakánál hosszabb szabadidőt) és Magyarországon a legalacsonyabb (4%).

2011-ben az uniós népesség 72%-a utazott el hosszabb-rövidebb időre kikapcsolódni. A felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek fele (52%-a) inkább saját országában pihenne, szemben azzal a 33%-kal, akik más európai országba terveznek elutazni. A legnépszerűbb célpontok 2011-ben elsősorban a mediterrán országok – Spanyolország, Olaszország, Görögország –, valamint Franciaország és Németország, a magyar utazók által preferált célpontok pedig főként Németország, Ausztria és Olaszország voltak.

Az idegenforgalom a harmadik legnagyobb társadalmi-gazdasági tevékenységi terület az EU-ban, és rendkívül jelentős gazdasági ágazatnak számít. A becslések szerint az EU GDP-jének több mint 10%-át, az összes munkahely kb. 12%-át biztosítja. A Lisszaboni Szerződés is elismerte a turizmus jelentőségét: hatályba lépésével az EU hatáskörébe került az e téren történő tagállami tevékenységek támogatása, koordinálása és kiegészítése. Az uniós polgárok utazási hajlandósága jó hatással lehet az ágazat fejlesztésére, és az európai utazások által új európai munkahelyek jöhetnek létre.

A közvélemény kutatás részletei teljes terjedelemben itt olvashatók.
 


forrás:
www.euvonal.hu