2013-ban véget ér a magyar városok uniós forrásokból való fejlesztése

Nyomtatóbarát változat

Két év múlva lejár az az Európai Uniós pályázati lehetőség, amelyek segítségével az elmúlt években számtalan magyarországi város szépülhetett meg és hajthatott végre soha nem látott mértékű fejlesztéseket. A soron következő 2014-2020. közötti időszakban a városfejlesztési strukturális támogatások zöme a tőlünk délre eső csatlakozó országokba megy. Magyarország helyzetét ebben az időszakban a teljes „önellátásra” való fokozatos átmenet jellemzi majd, melyekhez ún. visszatérítendő kedvezményes források – pl. a Jessica – állnak majd rendelkezésre.

 
 
Az ilyen források igénybe vételéhez – éppúgy, mint a bankhitelekhez – várhatóan a mai pályázatokat meghaladó mértékben kell majd alátámasztani a fejlesztések indokoltságát, megtérülését, és a hitelintézetek, alapkezelők szakértői saját forrásaik védelmében a mai támogatásokat megítélő bíráló bizottságoknál is mélyebben fogják vizsgálni a tervekben foglaltak helytállóságát.
 
A Magyar Urbanisztikai Tudásközpont meglátása szerint a magyarországi önkormányzatok egyelőre nincsenek felkészülve arra, hogy megfeleljenek a következő tíz évben várható kihívásoknak. A MUT ezért a XVII. Országos Urbanisztikai Konferencia (2011. október 27-28.) egyik meghatározó témájának választotta a tervezési rendszer átalakításának kérdését, annak érdekében, hogy a résztvevők kidolgozhassanak egy olyan programot, amelynek segítségével a jelenleginél egyszerűbben, átláthatóbban, megbízhatóbban és közérthetőbben oldhassák meg a térségek és települések rendezett és céltudatos fejlesztésének feladatait.
A Pécsett megrendezésre kerülő konferencián a témában előad többek között dr. Nyikos Györgyi helyettes államtitkár (NFM), dr. Szaló Péter helyettes államtitkár (BM), Zöldi-Nagy Viktória helyettes államtitkár (KIM), Dr. Aczél Gábor, a MUT elnöke, Salamin Géza Területfejlesztési Tervezési főosztályvezető (NGM) és Schuchmann Péter, a Pestterv KFT. vezető tervezője.
 
 
Kapcsolat:
Ongjerth Richárd
MUT ügyvezető igazgató
r.ongjerth@mut.hu
0630 311 3540
 
 
 
A konferenciával kapcsolatos információk elérhetők az Események menüben.
 

forrás: Magyar Urbanisztikai Tudásközpont