Kézikönyv az európai városok klímaváltozással kapcsolatos feladatiról – 2011

Nyomtatóbarát változat

Megjelent a Klímabarát városok című szakkönyv magyar nyelvű változata. A kiadvány részletes ismertetésére 2011. november 10-én a Belügyminisztérium Területrendezési és Építésügyi Helyettes Államtitkársága által rendezett - a városfejlesztés aktuális kérdéseiről szóló – konferencián került sor.

 
A klímaváltozás és az erre adandó várospolitikai válaszok mára az integrált városfejlesztés egyéb kérdéseivel együtt az európai gondolkodás szerves részévé váltak. A Magyar EU Elnökség komoly hangsúlyt fektetett a városfejlesztésre, a városok fenntartható fejlődésének kérdésére, így az elnökség kiemelten fókuszált a klímaváltozás városokat érintő témakörére. Az elnökség kezdeményezésére és koordinációjával, valamint számos európai ország és város közreműködésével készült el a magyar fordításban is megjelent Klímabarát Városok című szakkönyv, amely a városok klímaváltozás elleni küzdelméhez kíván az európai tudásbázis szélesítésével hozzájárulni.
A szakkönyv elsősorban a városok vezetésének, a döntéshozóknak, a folyamatokat menedzselő tisztviselőknek és az ő munkájukat támogató szakembereknek ajánlott olvasmány. Ezen kívül nagy haszonnal forgathatják mindazok, akik hazai vagy európai szinten a városi, regionális vagy ágazati fejlesztéspolitikák megalkotásában, megvalósításában vesznek részt vagy érintettek, különös tekintettel az európai városok munkatársaira.
 
A kézikönyv bemutatja azokat a területeket, ahol az éghajlatváltozással összefüggésben a városok cselekedhetnek. Megismerhetjük azokat a városi önkormányzatok által elérhető eszközöket és lehetőségeket – a klímabarát város pilléreit –, amelyek jó szolgálatot tehetnek a megelőzés és az alkalmazkodás területén egyaránt. A helyi hatóságok számos olyan közvetlen eszköz birtokában vannak – például az intézményeik, a helyi szabályozások, adók, pénzügyi ösztönzők és beruházások –, amelyekkel a városi klímavédelemben élni tudnak. Emellett azoknak az eszközöknek is legalább ilyen fontos szerepe van, amelyekkel az önkormányzatok a többi résztvevőt befolyásolhatják, inspirálhatják.
 
Elsősorban az összehangolt, integrált stratégiák és az irányítás szempontjainak döntő fontosságát kívánja a kiadvány hangsúlyozni, hiszen ezek biztosíthatják a számtalan lehetséges beavatkozás ideális kombinációját.
 
A könyv elkészültét hosszú munka és számos gyümölcsöző vita előzte meg. A kemény munka eredménye, hogy a könyv elérte célját, és tudástárként szolgálva kiindulópontot nyújt mindazoknak, akik nyitottak ajánlásait megfogadni és saját tapasztalataikkal kölcsönösen kiegészíteni azt.
 
 
Egyéb információk:
A kötet a Belügyminisztérium felkérésére és támogatásával készült a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. (VÁTI) gondozásában. Partnerintézmény volt a Városkutatás Kft. A kiadvány szerkesztőinek, szerzőinek, közreműködőinek és közreműködő intézményeinek listája a kiadványban megtalálható.
 

Összeállította:
Földesi Vera
VÁTI Nonprofit Kft.
Dokumentációs Központ