Kézikönyv a városi bűnmegelőzés lehetőségeiről – 2011

Nyomtatóbarát változat
Megjelent a „Biztonságos városok – Kézikönyv a városi bűnmegelőzés lehetőségeiről” című kézikönyv, CD formátumban.  A városok közbiztonsági helyzete, illetve annak hiányosságai napjainkban egyre gyakrabban merülnek fel.  A „Biztonságos városok” kézikönyv rámutat arra, hogy a rendvédelmi szervek erőfeszítései mellett számos várostervezési, építészeti eszközzel és közösségi programmal is növelhető a lakók biztonságérzete, megelőzhető, csökkenthető a bűnelkövetés. A Belügyminisztérium Területrendezési és Építésügyi Helyettes Államtitkársága megbízásából számos szakértő közreműködésével a VÁTI Nonprofit Kft. által szerkesztett kiadvány elsősorban a témában érintett döntéshozók, helyi politikusok, valamint várostervezők és -fejlesztők, kutatók számára mutatja be a városok közbiztonságának településfejlesztési és -tervezési, épített környezet alakítási eszközökkel és közösségfejlesztéssel történő fokozásának eszközeit. A kézikönyv nem egy új városbiztonsági stratégia kimunkálására ösztönzi a településeket, sokkal inkább annak a számbavételére, hogy milyen típusú, milyen területeket érintő megoldásokra lehet szükség, milyen intézkedések, módszerek vethetők be a bűnözés visszaszorítása érdekében.

 A kötet segítségével választ kaphatnak olyan gyakorlatias, a városok mindennapjait befolyásoló kérdésekre, mint:

  • Melyek a bűncselekmények elkövetésének városi sajátosságai? Hogyan mérhető egy város biztonsága?
  • Hogyan illeszthető a településfejlesztési és -rendezési tervekbe a biztonság szempontja? Miként illeszthető be az akcióterületi, szociális városrehabilitációs programokba a biztonság fokozása?
  • Hogyan fokozható építészeti, környezetalakítási eszközökkel a városok biztonsága? Hogyan alakítsuk új beépítésű városrészünk utcaszerkezetét? Miként alakíthatóak át a már meglévő lakótelepi és bérházas övezetek a biztonság fokozása érdekében?
  • Hogyan teremtsünk átlátható, rendezett köztereket, amelyekben egyértelműen tudunk tájékozódni? Mire figyeljünk a növényzet és a megvilágítás kialakítása során?
  • Miért fontos a lakosság bevonásával, közösségépítéssel védekezni a bűnözés ellen? Hogyan szólítsuk meg, vonjuk be a lakosokat? Miként kezelhetőek helyben a konfliktusok?
Azok számára, akik nem jutottak hozzá a kötetet is bemutató A városfejlesztés aktuális kihívásai” konferencián, a kötet hamarosan teljes terjedelmében elérhető lesz az Európai Városi Tudáshálózat honlapján, a  www.eukn.hu oldalon is.
 

Összeállította:
Tomay Kyra
VÁTI Nonprofit Kft. TTÉI