Budapest Agglomerációs Konferencia 2012

Nyomtatóbarát változat
Budapest Agglomerációs Konferencia 2012"Budapest nem élhet környezetétől elszigetelten, ugyanakkor a főváros szűkebb-tágabb térsége, annak lakói is profitálnak a munkahelyet, középiskolát, egyetemi képzést adó, fővárosi területen levő intézményekből, a színházak, mozik, kiállítások, fürdők gazdag kínálatából. A gazdasági trendek egyértelműen azt bizonyítják, hogy a nagyvárosi térségek együttműködése, a megfelelően kitalált feladatmegosztás, az okos közös, vagy összehangolt gondolkodás kimagasló eredményeket hoz létre.

A területfejlesztésről és a területrendezésről szóló törvény módosítása 2012. január 1-jén lépett hatályba, melynek célja a jelenleg széttagoltan működő területfejlesztési szervezetrendszer racionalizálása. A törvénymódosítással megszűntek a regionális fejlesztési tanácsok, a megyei területfejlesztési tanácsok, a kistérségi fejlesztési tanácsok, valamint a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács. A regionális fejlesztési tanácsok és a megyei területfejlesztési tanácsok feladatai a megyei önkormányzatokhoz kerültek át, míg a megszűnő Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács jogutódja a főváros területi érintettsége esetén Budapest Főváros Önkormányzata, Pest megye területi érintettsége esetén a Pest Megyei Önkormányzat.

A főváros területén a megyei önkormányzat területfejlesztési feladatait Budapest Főváros Önkormányzata látja el, melynek keretében koordinálja és összehangolja a kormányzat, az önkormányzatok és a gazdasági szervezetek fejlesztési elképzeléseit, ennek érdekében és ezt elősegítve együttműködik az önkormányzatokkal, a megye fejlesztésében közvetlenül és közvetve közreműködő területi államigazgatási szervekkel, az érdekelt civil és szakmai szervezetekkel, a gazdaság szereplőivel.

Ahhoz, hogy közös gondolkodásunknak kézzelfogható eredményei legyenek, a szellemi tőkén túl természetesen anyagi forrásokra is szükség van. Jelen gazdasági helyzetben a települések számára a fejlesztési elképzelések megvalósításának fő eszközei az uniós támogatások. A 2014-es évvel új ciklusba lép a támogatási politika, már most figyelnünk kell azokra a lehetőségekre, amelyek segítségével a jövőben forrást tudunk szerezni. A kohéziós politika 2014–2020 közötti időszakra kialakított tervei azokra a fejlesztési lehetőségekre koncentrálnak, amelyek gazdasági erőt és munkahelyeket teremtenek. A források hatékonyabb felhasználásának irányába mutat az, hogy a közös településfejlesztés, a városi térségek összehangolt, integrált fejlesztése az Európai Unió által is támogatott lesz a jövőben. A 2014-es évvel kezdődő új kohéziós támogatási politikában előnyben részesülnek azok a közösen pályázó várostérségek, amelyek össze tudják hangolni integrált településfejlesztési elképzeléseiket, különös tekintettel az Európa 2020 stratégia megvalósítására.
Feladataink tehát vannak, gondolkozzunk, tervezzünk, dolgozzunk együtt!"

(Hutiray Gyula, városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes köszöntője)

A kötet letölthető az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete honlapjáról.


forrás:
Budapest Agglomerációs Konferencia 2012, konferenciakötet (kiadja: Budapest Főváros Önkormányzata, MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézete)