Európai Fenntartható Energia Kampány 2005-2008

Nyomtatóbarát változat
Az energia életünk minden területét érinti - az energia teszi lehetővé a világítást, a fűtést, és üzemanyagot biztosít a közlekedési eszközök és más berendezések működtetéséhez. Manapság sokkal inkább el kell gondolkoznunk az energiaellátás biztonságáról, valamint a fosszilis tüzelőanyagokból nyert energia környezeti hatásáról, mint azt korábban tettük.

Az európai energiatermelési és energiafelhasználási viszonyok kétségtelenül változnak. Európa az új technológiák élenjáró fejlesztőjének és a kezdeményezések úttörőjének számít. Sok munka van azonban még hátra az energia intelligens felhasználásával kapcsolatos üzenet terjesztése terén. Mind a fogyasztókat, mind a társadalmi szereplőket meg kell győzni a fenntartható energiatermelés és -használat előnyeiről. Az Európai Bizottság célkitűzéseket határozott meg a megújuló energia felhasználás tekintetében, amelyeket a nemzeti kormányok is jóváhagytak. Megjelentette az összes érintett szereplő bevonásával készített "Akcióterv az energiahatékonyság jegyében" című kiadványát. A 2005-2008. évi Európai Fenntartható Energia Kampány nagymértékben hozzájárul a fenntartható energiahasználat megvalósításához a széleskörű nyilvánosság biztosításával, az európai kezdeményezések megismertetésével.
 
A Kampány szereplői
 
A Kampányban résztvevő szervezetek olyan nagy és ismert, a fenntartható energia terén jelenlevő szereplőket foglalkoztató koordináló és hálózati szervezetek, amelyek képesek egy sor, az erőfeszítéseket megsokszorosító tevékenységet kínálni különféle és hatékony kommunikációs csatornáikon keresztül. Egyértelmű elhivatottsággal szolgálják a közérdeket vagy képviselik az ipari szektorok érdekeit.
 
A Kampány résztvevői sikeresen hozzájárulnak a Kampány céljaihoz, erős kapcsolati hálózatuk és az adott munkaterületen való elismertségük révén. Egy sor propagandatevékenységen keresztül jelentősen növelik a Kampány kilátásait és ösztönzik a társulásokat.
 
A Kampány résztvevői az Európai Bizottság kulcsfontosságú szövetségesei a közérdek keresésében: a fenntartható energiafejlesztési minták széleskörű megvalósítása egész Európában és azon kívül is.
 
Ezek a szervezetek a következők:
  • Energiaügyi hivatalok, környezetvédelmi minisztériumok, fenntartható fejlődési hivatalok, amelyeknek nagy kapacitásuk van ahhoz, hogy hatásosan hozzájáruljanak a Kampányhoz
  • Olyan intézetek és szervezetek, amelyek nyilvános támogatási programokat irányítanak a fenntartható fejlődésért
  • Ipai és szakmai szövetségek
  • Európai, nemzeti, regionális hálózati szervezetek (Euro Info Központok, IRC-k, egyebek)
  • A fenntartható energiáért kampányoló civil szervezetek
 
forrás: