Városmegújító Munkacsoport - a városmegújítás közösségi megközelítése

Nyomtatóbarát változat
Városaink formálását, kialakítását, fejlődési irányainak kijelölését a hagyományos "tervezői" szemlélet és értékrend jegyében szakmai oldalról eddig dominánsan várostervező építészek, esetleg tájépítészek határozták meg. Az integrált városfejlesztési stratégiák (IVS-ek) készítésének első hulláma felhívta a településfejlesztő szakmák és a közvélemény figyelmét arra, hogy a városok megújítása - a felhalmozódott problémák kezelése - más fajta szemléletet igényel.

A szociális városrehabilitáció kihívásaira a hazai városok nem tudtak érdemben reagálni, az ilyen típusú pályázatok leginkább a kényszer hatására készültek csak el. Mindemellett eleve megkérdőjelezhető az a gyakorlat, hogy a funkcióbővítést és a szociális rehabilitációt különválasztjuk.
 
E dilemmákat érzékelve a Közösségfejlesztők Egyesülete a Norvég Civil Alap támogatásával létrehozott egy Városmegújító Munkacsoportot, amelyben az építész, tájépítész szakma mellett a megszokott gyakorlattal ellentétben felülreprezentált a közösségfejlesztő, szociológus szakemberek száma. A Munkacsoport célja, hogy a városmegújítás fogalmát, gyakorlatát a városokat lakó és használó közösség oldaláról megközelítve értelmezze újra. A hazai gyakorlatból kiindulva így elsősorban a közösségi tervezés és a szociális városrehabilitáció irányából közelít, de víziója szerint a várostervezésben össze kell érnie az alulról jövő kezdeményezéseknek és a tervezői, döntéshozói oldalnak, illetve integrálnia kell a különböző szférákat.
 
A Munkacsoport - a felsorolt elvek és szempontok alapján - a következőkben határozza meg a városmegújítás fogalomkörét: A városmegújítás egy olyan folyamatos beavatkozási tevékenység, amely a városfejlődésben zajló spontán folyamatokon alapul, e folyamatok közül némelyekre ráerősít, másokat ellensúlyoz, vagy kitérít. A városmegújítás célja, hogy az érintett közösség bevonásával - amely egyszerre forrása és kedvezményezettje e tevékenységnek - úgy módosítsa a városfejlődési folyamatokat, hogy javuljon az érintettek társadalmi, pszichés és fizikai közérzete. A városmegújítás a nyilvánosságban zajló, a fenntarthatóságot célzó felelős folyamat.
 
A Munkacsoport - aránylag rövid támogatott együttléte során - nyilván nem képes a városmegújítás valamennyi témakörével mélyrehatóan foglalkozni, azonban elsődleges küldetésének eleget téve fel kívánja hívni a figyelmet az alulról jövő, szociális érzékenységű, közösségi tervezésen alapuló városmegújítási folyamatokban rejlő lehetőségekre, és ezekre példákat, módszertani anyagokat kínál. Az elméleti munka mellett a Munkacsoport három hazai gyakorlati helyszínen is kipróbálja magát: Miskolcon, Debrecenben és Pécsett fut a Munkacsoport által kezdeményezett, de aktuális helyi konfliktusokat, helyzeteket felkaroló "TERVEZZ! BÁTRAN! KÖZÖD VAN HOZZÁ!" akció.
 
Miskolcon a Munkacsoport a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégiumot bevonva az Avas lakótelepen kialakult konfliktus kezelésére vállalkozott.
 
 
 
 
 
 
 
Debrecenben a Munkacsoport partnere a Nagyerőért Összefogás - itt a Nagyerdő egysége, hagyományos funkcióinak megőrzése a tét.
 
 
 
 
 
 
 
 
Pécsett a Munkacsoport pécsbányatelepi civil akciókhoz kapcsolódott a TERVEZZ! BÁTRAN! program keretében. Részletesebb információkat a Munkacsoport honlapján talál: http://varosmegujitas.wordpress.com/
 
 
 
 
Forrás:
Sain Mátyás
VÁTI Nonprofit Kft.
Képek: