Úton a zöld növekedés felé - Towards Green Growth

Nyomtatóbarát változat
Zöld Növekedési Stratégia
Összefoglaló magyarul - Summary in Hungarian
 
Összefoglalás magyarul
 
A zöld növekedés jelentősége abban áll, hogy elősegíti a gazdasági növekedést és fejlődést, valamint biztosítja, hogy továbbra is a természeti készletekből fedezzük a jólétünk alapját képező erőforrásokat és környezeti szolgáltatásokat. Ennek érdekében katalizálnia kell a beruházásokat és az innovációt, amelyek alátámasztják a fenntartható növekedést és új gazdasági lehetőségeket nyitnak meg.
 
A „szokásos kerékvágásba” való visszatérés értelmetlen volna, és végső soron fenntarthatatlan állapotot eredményezne, olyan kockázatokkal, amelyek a gazdasági növekedést és fejlődést további humán költségekkel és korlátozásokkal terhelnék. A vízhiány megnövekedését, az erőforrások beszűkülését, a levegő és a víz szennyezését, az éghajlat megváltozását és a biológiai sokszínűség elveszését okozhatná; ennélfogva megfelelő stratégiákra van szükség a zöldebb növekedés elérése érdekében.
 
„A fenntartható fejlődés a zöld növekedés fontos kontextusát nyújtja. Az OECD Zöld Növekedési Stratégiája jelentős mértékben merít a húsz évvel ezelőtti Riói Konferenciából származó tekintélyes mennyiségű elemzésből és politikai erőfeszítésekből. Egyértelmű, koncentrált programot alakít ki a Rióban megfogalmazott fenntartható fejlődést érintő számos törekvés beteljesítésére.
 
A zöld növekedés nem a fenntartható fejlődés helyettesítője, inkább utóbbi részhalmazának tekinthető. Hatásköre szűkebb, s olyan operatív politikai programot von maga után, amely elősegíti a konkrét, mérhető előrehaladást a gazdaság és a környezet közötti határfelületen. Az innováció, beruházás és verseny olyan szükséges előfeltételeinek megteremtésére koncentrál, amelyek a gazdasági növekedés új erőforrásait teremthetik meg - a reziliens ökoszisztémákkal összeegyeztethető módon.
 
A zöld növekedési stratégiáknak külön figyelmet kell fordítaniuk számos olyan társadalmi kérdésre és az egyenlőséget érintő aggályokra, amelyek a gazdaság zöldebbé válásának közvetlen eredményeként jelentkezhetnek - nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt. Ez lényeges fontosságú a zöld növekedési politikák sikeres megvalósítása szempontjából. Megfelelő stratégiákat kell életbe léptetni olyan kezdeményezésekkel párhuzamosan, amelyek a fenntartható fejlődés szélesebb szociális pilléreire koncentrálnak.
 
A Zöld Növekedési Stratégia olyan megvalósítható politikai kereteket alakít ki, melyeknek elég rugalmasaknak kell lenniük ahhoz, hogy eltérő nemzeti körülményekhez és fejlődési fázisokhoz alakítsák őket. Az egyéb nemzetközi szervezetek, mint például az UNEP, az UNESCAP és a Világbank kezdeményezéseihez társulva az OECD zöld növekedési tevékenységének a tervek szerint hozzá kell járulnia a Rio+20 célkitűzéseihez.”
 
 
forrás:
 
 
 
CsatolmányDátumMéret
[file] Zöld Növekedési Stratégia
2011
OECD
23/06/11 12:05 pm406.37 KB