Uniós támogatással megújul Győr-Újváros

Nyomtatóbarát változat
Újváros, Győr (forrás: orszagalbum.hu)Újváros, GyőrGyőr Újvárosként ismert városrészének a rehabilitációjára és az ott élő, hátrányos helyzetű családok életminőségének javítására 1,1 milliárd forint uniós forrást nyert el az önkormányzat. A támogatási szerződést október 9-én írta alá Borkai Zsolt polgármester és Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója.
 
A győri önkormányzat 275 millió forintos önrészével együtt mintegy 1,4 milliárd forintos fejlesztés valósulhat meg az érintett területen. Borkai Zsolt polgármester az eseményen elmondta: a jövő év elején induló, két év alatt megvalósuló program új lendületet ad a városrész fejlődésének. A projekt gerincét a csaknem egymilliárd forint értékű épületfelújítások jelentik. A városrész főutcáján, a Kossuth Lajos utcában hat műemléki védelem alatt álló házat újítanak meg. Mindegyik értékes, de rendkívül rossz állapotban lévő épület, amelyekben a rekonstrukció után negyven modern szociális bérlakást alakítanak ki. Több üzlethelyiséget nyitnak, és rendőrségi irodát is létesítenek, megújul a Kossuth Lajos Általános Iskola, valamint a Szent József katolikus plébániatemplom homlokzata, és utóbbinak a tetőszerkezetét is kicserélik. Rendbe teszik a Bercsényi ligetet, pihenőparkot, KRESZ-parkot és játszóteret létesítenek a területen. A program részét képezik a szakmai végzettséget adó képzések, a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatására irányuló iskolai foglalkozások, továbbá a szemléletformáló és életviteli programok, egészségügyi szűrések, környezetvédelmi akciók. Mindezek elősegítik a városrészben élők életminőségének javítását.
A nyugat-dunántúli régióban eddig egyedül Győr pályázott sikerrel a szociális városrehabilitációra – közölte a regionális fejlesztési ügynökség ügyvezető igazgatója az eseményen.
forrás:
MTI