Új városrész épül Londonban

Nyomtatóbarát változat
Az olimpia jegyében az elmúlt hónapokban inkább Kelet-London került a figyelem középpontjába, pedig a város egyéb területein is zajlanak jelentős projektek. A beruházásért felelős konzorcium nemrég napvilágra hozott egy impozáns látványtervet, amely azt mutatja, hogyan fog majd kinézni a Temze London belvárosába eső szakasza, pontosabban annak déli partja, ha elkészül Belső-London legnagyobb városrehabilitációs projektje, a Nine Elms városfejlesztés.
 
A korábban ipari célra használt, 195 hektáros területen áll többek között Európa legnagyobb téglaépülete, a Battersea hőerőmű. A Chelsea Bridge és Lambeth Bridge között húzódó sávra összességében több mint 20, egymással összekapcsolódó fejlesztési projektet terveznek, például egy új (gyalogos és kerékpáros közlekedésre szánt) Temze-híd építését, és 25 000 új munkahely létrejöttére számítanak. A terület jelentőségét mutatja, hogy az alig több mint egy kilométerre található a Parlamenttől.

A területen jelenleg a DHL és a Royal Mail raktárépülete, a New Covent Garden gyümölcs-, zöldség és virágpiaca, valamint néhány, 1980-as években épült lakótömb található. A fejlesztés gerincét lakóparkok adnák, a terveket készítő irodák között számos nagy névvel találkozhatunk, például Sir Norman Fosterével és Richard Rogersével. A 16 000 új lakás egy része Európa legmagasabb lakóépületében, a One Nine Elms toronyban kapna helyet. A Rogers Stirk Harbour iroda tervezte Riverlight lakópark építése már zajlik, itt 806 lakás megépítését tervezik. A közlekedés fejlesztésének részeként a tervek szerint meghosszabbítják a Northern Line metróvonalat is, két új megálló kiépítésével, aminek köszönhetően alig néhány perc alatt elérhető lesz majd több fontos közlekedési csomópont.

A terület rendezési terve két mag köré csoportosítja a fejlesztéseket, Vauxhall és a Battersea erőmű jelölik ki a leendő városközpontok helyét. Az erőmű átalakítására egyébként korábban már születtek tervek, azonban a gazdasági válság meghiúsította ezeket; az örökségvédelem által nyilvántartott, ugyanakkor meglehetősen rossz állapotban lévő hatalmas téglaépület így ismét visszakerült az ingatlanpiacra. A létrejövő új városrészbe költözik majd az amerikai nagykövetség is, egy új, 11 szintes, a Kieran Timberlake iroda tervezte, 2017-ben megnyitni szánt épületbe. A tervek idén szeptemberben kaptak építési engedélyt, a megrendelő elvárásai között szerepelt, hogy a ház elnyerje majd a BREEAM „Kiváló” minősítési fokozatát – a világon egyelőre csak nagyjából 30 épület rendelkezik ezzel a minősítéssel. Mindebben segít a hőszivattyús fűtés, a napelemek, a szürke szennyvíz újrahasznosítása, illetve a környezet parkosítása: a zöldfelületnek és az itt létesített tónak hála az élővilág újra birtokba veheti a várost. Az épület felső szintjein további zöldfelületeket alakítanak ki. A ház északi homlokzata üvegezett, a többi viszont áttetsző ETFE (egy könnyű, öntisztuló polimer) fóliából lesz majd. A nagykövetség ide település már önmagában vonzó lehet a fejlesztőknek, de a maga napi 1000 tervezett látogatójával más szempontból is forgalmat generál. Az épület körüli zöldfelület egyben közpark funkciót is betölt majd, amely közvetlen összeköttetésben lesz a Vauxhall Cross és a Battersea erőmű között húzódó hosszúkás parksávval, amelynek tervezője a Camlins kert- és tájtervező cég. Utóbbi az ígéretek szerint nemcsak a helyiek, de minden londoni előtt nyitva áll majd, és jelentősége hasonló lesz a New York-i High Line-éval.

A teljes cikk itt olvasható.
 


forrás:
www.hg.hu