Új források nyílhatnak meg - Európa Parlament kezdeményezése az energiahasznosítás javításáért

Nyomtatóbarát változat
"Az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága október 26-án zöld utat adott egy tanácsi megállapodásnak, amelynek értelmében 146 millió eurónyi eddig még le nem kötött forrást szabadítanának fel olyan projektek finanszírozására, amelyek az energiamegtakarítás, energiahatékonyság, vagy a megújuló energiaforrások kérdéseivel foglalkoznak. A felszabaduló pénz egy újonnan létrehozandó alapba kerül, amelyből olyan konkrét projektek lennének támogathatók, mint az épületek energiahatékonyságának javítása, megújuló energiára alapuló létesítmények kiépítése és villamosenergia-hálózatra kapcsolása, zöld városi tömegközlekedési megoldások megvalósítása, illetve helységek infrastruktúrájának (pl. közvilágítás) energiahatékonyabbá tétele."

"Az alap elsősorban - ahogy ez az EU-ból érkező források esetében megszokott - kiegészítené a helyi és regionális hatóságok ilyen jellegű projektjeinek finanszírozását, amennyiben azok gazdaságilag és pénzügyileg életképesek, fenntarthatók. A tervek szerint az alapból származó hozzájárulások különböző pénzügyi formákat ölthetnek, például hitel, garancia, sajáttőke, de egyelőre más pénzügyi megoldásokat sem zártak még ki. Mindemellett fontos szempont lesz a projektek kiválasztása során a földrajzi egyensúly biztosítása is, hogy a tagállamok lehetőleg hasonló arányban részesüljenek a forrásokból.
 
Az alap rendelkezésére álló 146 millió euró várhatóan 2011. január 1-jétől lesz elérhető, a szétosztására pedig 2014 márciusáig lesz lehetőség. Bár a Parlament Energiaügyi Bizottsága nagy többséggel, 49-2 arányban szavazott az említett változások mellett, azokat még a plenáris ülésnek is jóvá kell hagynia, amire november 14. és 17. között kerülhet sor."
 
forrás: