Új elnököt választott a Magyar Urbanisztikai Társaság

Nyomtatóbarát változat
A Magyar Urbanisztikai Társaság Elnöksége tisztújító közgyűlést tartott a FUGA Budapesti Építészeti Központban, ahol Körmendy Imre Palóczi-díjas építészt, a Budapesti Corvinus Egyetem tudományos munkatársát választotta elnökké a Társaságot több mint másfél évtizeden keresztül magas színvonalon vezető Aczél Gábor után. Körmendy Imre munkáját a Társaság alelnökei, Kerekes György és Salamin Géza segítik majd.

A Magyar Urbanisztikai Társaság Elnöksége tisztújító közgyűlést tartott a FUGA Budapesti Építészeti Központban, ahol Körmendy Imre Palóczi-díjas építészt, a Budapesti Corvinus Egyetem tudományos munkatársát választotta elnökké a Társaságot több mint másfél évtizeden keresztül magas színvonalon vezető Aczél Gábor után. Körmendy Imre munkáját a Társaság alelnökei, Kerekes György és Salamin Géza segítik majd. Az elnökség tagjai közé Alföldi György, Illyés Zsuzsa, Koszorú Lajos, Ongjerth Richárd, Szerdahelyi-Németh Klára és Tompai Géza került be, míg az Ellenőrző és Számviteli Bizottságot Béres István, Buzna Margit, Kolundzsija Gábor, S. Vasi Ildikó és U. Nánay Éva alkotják.

A 2012-es tisztújítás a fiatalítás jegyében zajlott, a jelöltek listáját összeállító Jelölő Bizottság mindvégig szem előtt tartotta, hogy fiatalabb, több szakmából jövő, multidiszciplináris tudású, csapatként jól működő elnökség megválasztása a cél, amely szakít a túlnyomóan építész vezetőség hagyományával. Az újonnan megválasztott elnök, Körmendy Imre okleveles építészmérnök, a Településépítészeti Tanszék tudományos munkatársa 2008 októberétől. Településtervezési gyakorlatot szerzett a VÁTI Településrendezési Irodáján 1975 – 1986 között (főbb munkái: Kalocsa ÁRT, Szekszárd ÁRT, Eger Városközpont RRT). Ezt követően – Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban tett kitérő után – 1988 és 2008 között az építésügyért felelős minisztériumokban és országos hatáskörű szerveknél a településrendezés szakterületén dolgozott, ebből 18 évet vezető beosztásban. Egyik előkészítője volt az 1997-es építési törvénynek, és az ugyanakkor megjelent OTÉK kormányrendeletnek. 2007-től a BME Urbanisztikai Tanszékén a főépítészi szakmérnöki képzésben a Településrendezési és építési jog című tárgy meghívott előadója. A MUT vezetőségi tagja, ez évtől a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem vezetője. 2011-ben jelent meg a A településrendezés szabályozási kérdései című munkája.

A leköszönő elnök, Aczél Gábor a tisztújításon elmondta, hogy a MUT presztízse – a hasonló szakmai szervezetekkel való összehasonlításban is - évek óta töretlenül magas. Tavaly júliusban a MUT elnöke Pintér Sándor belügyminiszterrel kiemelt partnerségi megállapodást írt alá, amely biztosítja a Magyar Urbanisztikai Társaság számára a hatékony hozzászólás lehetőségét a különféle szakmai jogszabály-tervezetek előkészítése során. Részt veszünk az Országos Építésügyi Tanács munkájában, ahol a szakmánkat érintő tervezett jogszabályok megvitatása történik. Ott vagyunk a helyi tervtanácsokban, tervpályázati zsűrikben. Fontos szakmai kérdésekben az állami szervezetek és önkormányzatok rendre kikérik véleményünket.
forrás:
Ongjerth Richárd                         
ügyvezető igazgató
Magyar Urbanisztikai Társaság
+3630 3113540
mut@mut.hu