Több mint száz településen már megkötötték a járási hivatalokról szóló megállapodásokat

Nyomtatóbarát változat
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerint már több mint száz településen írták alá a kormánymegbízottak és a polgármesterek a járási hivatalokhoz kerülő köztisztviselőkről, ingó és ingatlan vagyonról szóló átadás-átvételi megállapodásokat. A KIM közleménye szerint mind a 19 megyében és a fővárosban is folyamatosak az egyeztetések a kormányhivatalok és az önkormányzatok között az átadandó feladatokról, még eldöntendő kérdésekről, és sorra születnek a helyi képviselő-testületek által jóváhagyott megállapodások, amelyeket a jogszabály szerint október végéig kell megkötni.

 A tárca emlékeztet arra, hogy országszerte 175 járási és 23 kerületi hivatal kezdi meg működését 2013. január 1-jétől. A járási hivatalhoz kerülnek az okmányirodák, egyes gyám- és gyermekvédelmi, szociális igazgatási, családtámogatási ügyek, köznevelési feladatok, menedékjog, egyes építésigazgatási feladatok, egyéni vállalkozói tevékenység engedélyezése, valamint egyes kommunális, állategészségügyi, vízügyi hatáskörök és a helyi védelmi bizottságok vezetése. A szabálysértési feladatok már idén április 15-től a kormányhivatalokhoz kerültek. A minisztérium tájékoztatása szerint a járási hivatalok átveszik azokat a közszolgálati tisztviselőket, akik ezeket a feladatokat eddig a polgármesteri hivatalokban végezték, garantálva számukra az eddigi bérüket.  

A KIM közleménye hangsúlyozza, hogy a járási hivatalok az államigazgatási ügyek intézésében nyújtanak majd segítséget az állampolgároknak, és ezzel jelentős terhet vesznek le az önkormányzatok, a jegyzők válláról. A tárca szerint a járási hivatalok megalakulása után a következő lépés a kormányablakok számának bővítése lesz, a jelenlegi 29-ről 300-ra.


forrás:
MTI