Tájékoztató a településrendezésről - új kiadvány

Nyomtatóbarát változat
Ezzel a címmel jelent meg nyomtatott formában, 80 oldalon az a kiadvány, amelyet az egykori NFGM, jelenleg BM Területrendezési és Építésügyi Helyettes Államtitkárság Területrendezési és Településügyi Főosztály megbízásából - és vele együttműködve - készített el a VÁTI Nonprofit Kft. TTÉI Térségi Tervezési és Területrendezési Irodája.
 
A kiadvány megjelentetésének célja az volt, hogy összefoglaló ismereteket adjon a településrendezés "műfajának" tartalmáról, folyamatáról, jogszabályi hátteréről, szerepéről a települések fejlesztési elképzeléseinek megvalósításában.
 
Magyarországon a településrendezés a helyi önkormányzat feladata. E tevékenység eredményeképpen dől el, hogy a település, a város, a falu hogyan, milyen irányban formálódik a jövőben, milyen lesz épített környezetünk, a település infrastrukturális ellátottsága, a tájjal, természeti környezettel való kapcsolata. A településrendezési tevékenység évtizedekre előre - és vissza már nem fordíthatóan - meghatározhatja a területhasználatokat, a fejlesztések fizikai kereteit, befolyásolja a települések működtetését. Alapvető tehát, hogy a folyamatban körültekintően előkészített, megalapozott döntések szülessenek.
 
Ezért igen fontos, hogy a helyi közösségek tagjai, de elsősorban is a döntéshozók, a képviselők ismerjék céljait, feladatát és szabályait.
 
A fentiek miatt a kiadvány olvasói "célközönségét" elsősorban az önkormányzati testületekben, illetve a polgármesteri hivatalokban dolgozók jelentik, de bármely érdeklődő állampolgár számára is hasznos lehet forgatása. A kiadványt valamennyi települési önkormányzatnak megküldi a minisztérium.
 
A szöveget a szerzők úgy szerkesztették, hogy a szakmai tartalom és az érthetőség egyensúlyban legyenek. A törvények, rendeletek böngészése nem nagyon népszerű elfoglaltság, de egy ilyen kiadványban igen fontos, hogy a településrendezés meghatározó jogszabályait is megismerjék az olvasók.
 
Szövegközti ábrák (tervek hierarchiája, a településrendezési eszközök készítésének folyamata, tervrészletek) vezetik az olvasót és segítik az értelmezést, a kiadványt grafikai illusztrációk is színesítik.
 
A kiadvány letölthető:
Hamar József
Váti Nonprofit Kft. TTÉI Terület és Településrendezési Iroda