Tájékoztató a 2010. évi Pro Architectura-díjakról

Nyomtatóbarát változat
A 2010. évi Pro Architectura-díjakra 28 pályázat érkezett. A díjak adományozását előkészítő Pro Architectura Díj Bizottság a pályázati anyagok előzetes értékelése alapján 13 épületet, illetve létesítményt a helyszínen is megtekintett. A díjak adományozója, dr. Pintér Sándor, a Magyar Köztársaság belügyminisztere a Bizottság ajánlása alapján készített előterjesztést elfogadta, a következők szerint:

A 2010. évi Pro Architectura-díjakkal kitüntetett személyek és munkáik (rangsorolás nélkül):
 
Noll Tamás és Madzin Attila építészek (megosztva)
a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapest, IX. Tűzoltó utcai Oktatási és Kutatási Központjának tervezéséért.
A külső megjelenésében és funkcionális elrendezésében egyaránt nagyvonalú épület jól illeszkedik környezetébe. Kiemelkedő eleme a Belső-Ferencváros évtizedek óta folyó újjáépítésének, egyben méltó példája az elmúlt évtizedben megvalósult nagyjelentőségű egyetemi fejlesztéseknek. A tervező építészek korszerű szemlélettel és eszközökkel formálták egységes épületté a bonyolult funkcionális programot, alkottak nagyszerű keretet egy országos jelentőségű közintézménynek.
 
Perényi Tamás DLA és Kolossa József DLA építészek (megosztva)
a Budapest, XXII. Kamaraerdei úti Budafoki Víztorony tervezéséért
A víztornyok idestova másfél évszázada jelentős elemei a táj- és településképeknek, már csak kiemelkedő magasságuk miatt is. Van úgy, hogy a víztorony csak az alapfunkcióra leegyszerűsített mérnöki létesítmény, de gyakran, környezete jellegére visszaható, igényesen megformált építészeti jelként érvényesül. Több példát ismerünk arra, amikor a víztorony a település, vagy településrész jelképévé, ismertető jelévé vált. A körben, minden irányból, nagy távolságból látható Budafoki Víztorony is ilyen alkotás. A sablonok köréből kilépő egyedi formálás jól érzékelhető építészeti karaktert eredményezett, határozott alkotóerőt sugároz, ami a jelképpé válás fontos feltétele.
 
Bulcsu Tamás és Fortvingler Éva építészek (megosztva)
a Balatonakarattya, Hosszúmező utcai családi nyaraló tervezéséért
A Balatontól viszonylag távol, fenyves domboldalba épített ház, egy család tartós nyári tartózkodásához szolgál hajlékul. A tervezők ebben a sajátos műfajban bátran és következetesen alkalmazták a legkorszerűbb építészeti elveket és eszközöket: a szűkös telekméretek ellenére a lehető legtöbb fát megtartották, a ház minden részéből nagyszerű kilátás nyílik a tóra és a természeti környezetre. A szabadon formált épület minden részlete átgondolt, ami elősegítette az igényes kivitelezést.  A példamutató építészi kiállás jelentőségét nem csökkenti, hogy ezzel egyben építtetői elvárást is teljesítettek.
 
Turányi Gábor DLA és Turányi Bence építészek (megosztva)
a Budapest, XI. Bercsényi utcai "Simplon A" lakóépület tervezéséért
A budai Móricz Zsigmond körtér és környéke építészeti szempontból nagyon értékes és izgalmas terület. Különösen érvényes ez a délkeleti részre ahol újabban jelentős ingatlanfejlesztések valósultak meg. Ezek körében, a színes üvegburkolatba öltöztetett "Simplon A" lakóépület érzékelhetően az "építészeti jel" igényével formálódott. A tervező építészek ugyanakkor szellemi előképnek tekintették a Bartók Béla úti, 30-as években épült modern épületeket is. A kettős cél elérése jól sikerült.  A hagyományos függőfolyosós-belsőudvaros rendszerben szerkesztett, színes, és plasztikus homlokzatú ház értéknövelő módon illeszkedik amúgy is értékes környezetébe.
 
Hönich Richárd DLA, Szabó Levente DLA, Marosi Bálint DLA, Józsa Ágota és Terbe Rita építészek (megosztva)
a Budapest, IX. Könyves Kálmán körúti Népliget Center irodaház-együttes tervezéséért.
A ferencvárosi Könyves Kálmán körút és az M5-ös autópálya bevezető szakaszának csatlakozása jelentős hely a városszerkezetben. Itt valósult meg a Népliget Center három épülettömegből álló együttese, amely léptékében és plasztikus formálásában jól megfelel a hely jelentőségének. Az épület-együttes nagy értéke, hogy kifelé kellően tagolt, egységes képet mutat, ugyanakkor a körülhatárolt, érdekes térarányú udvar már egy jól védett, szinte intimitást biztosító belső térként hat a zajos, forgalmas környezetben. A tervezők korszerű és egyszerű építészeti eszközökkel jól funkcionáló, egyéni karakterű és városképi jelentőségű épületet alkottak egy problémákkal terhelt műfajban.
 
A 2010. évi Pro Architectura-díjakat az Építészet Világnapja ünnepi eseményei keretében dr. Szaló Péter, területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár adta át a FUGA Budapesti Építészeti Központban, október 4-én.
 
A méltatásokat írta: Zsilinszky Gyula, a Pro Architectura-díj Bizottság titkára
 
 
forrás:
MÉK