Szándéknyilatkozatot írtak alá a V0-ás vasútvonal megvalósításáról

Nyomtatóbarát változat
A Budapestet elkerülő V0-ás vasútvonal megvalósításáról írt alá szándéknyilatkozatot Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Jüan Li, a Kínai Vasútépítési Vállalat elnök-vezérigazgatója pénteken Budapesten a Palamentben.
 
Ha a V0-ás vasútvonal 2017-re megépül, Magyarország a legversenyképesebb tranzitország lesz Kelet-Európában – jelentette ki Szijjártó Péter államtitkár. A magyar vasúti hálózat sugaras szerkezete, Budapest központúsága nem teszi lehetővé, hogy a tehervonatok versenyképes idő alatt átjussanak az országon kelet és nyugat irányban. Jelenleg 4-5 napot vesz igénybe a tehervonatok áthaladása Magyarországon, és ezt az időt szeretnék 1 napra csökkenteni a versenyképesség érdekében. Ehhez olyan vasútvonal megépítésére van szükség, amely lehetővé teszi, hogy a tehervonatok ne várakozzanak Budapest szűk áteresztő képessége miatt – jegyezte meg.
 
Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormány márciusban döntött a Budapestet délről elkerülő V0-ás vasúti vonal megépítésről, amely a Budapest–Szolnok és a Budapest–Győr–Hegyeshalom vasútvonalakat köti össze. A terv 113 kilométer hosszú, kétvágányú, villamosított vasútvonal megépítéséről szól, amely kizárólag tehervonatok közlekedésére szolgálna.
 
A V0-ás vasúti körgyűrű úgy nyeri el igazi értelmét, ha a magyar-ukrán határon lévő záhonyi logisztikai központot is felújítják, hogy a keleti áruk a lehető leggyorsabban tudjanak belépni az ország területére – mondta az államtitkár, aki szerint ezzel a V0-ás beruházással a nemzetgazdaság komoly előnyöket realizál, mert jelentős munkaerő hatása lesz, gyorsul és kiszámítható lesz a vasúti áruszállítás, bevételnövekedést hoz a vasúttársaságnak a pályahasználati díjból, a budapesti elővárosi vasútvonal leterheltsége csökken, ezzel a személyszállítás ütemezett menetrendjét tovább lehet fejleszteni.
 
A tervek szerint a 2014 tavaszán kezdődnek a kivitelezési munkák, és 2017-re készül el a vasútvonal.
 
 

forrás:
MTI, www.kormany.hu