Rivaldafényben a legjobb regionális projektek – Átadták a RegioStars 2013 díjakat

Nyomtatóbarát változat
Kihirdették az Európa legjobb és leginnovatívabb regionális projektjeinek járó, RegioStars-díj idei nyerteseit. Az öt nyertes projekt innovatív módon járul hozzá az emberek és a környezet javát egyaránt szolgáló intelligens, fenntartható gazdasági növekedéshez. A régiók összesen 149 projektet nyújtottak be az idei pályázatra, ami rekordnak számít. A díjátadó ünnepségre január 31-én, Brüsszelben került sor.

A díjnyertes projekteken kívül több százezer kezdeményezés részesül finanszírozásban az EU regionális fejlesztési alapjaiból. A 2013. évi RegioStars-díj nyertesei az egyes kategóriákban a következők:

 
 
A díjnyertesek az egyes kategóriákban a következők:

UPTEC: intelligens növekedés – a Portói Egyetem tudományos és technológiai parkja (UPTEC) már 110 cégnek, köztük 95 induló vállalkozásnak, öt nagyvállalatnak és öt magánkézben lévő innovációs központnak nyújtott segítséget. Az UPTEC közreműködésével mintegy 800 felsőfokú végzettséget igénylő állás jött létre, ami számottevően hozzájárult a térség dinamikus fejlődéséhez.

Enworks: fenntartható növekedés – a környezetvédelmi támogató szolgálat északnyugat-angliai kis- és középvállalkozásoknak nyújt képzést és tanácsadást az erőforrás-hatékonyság témájában. Az ENWORKS segítségével a térségbeli kkv-k saját becslésük szerint évente mintegy 95 millió eurós megtakarítást tudnak elérni. A környezetvédelmi fejlesztések már több mint 960 munkahely létesítéséhez vagy megóvásához járultak hozzá.

Indywidualne ścieżki zatrudnienia („személyre szabott foglalkoztatás”): inkluzív növekedés – a lengyelországi Elblag városi tanácsa személyre szabott szakmai tanácsadást nyújt a 45 éven felüli tartós munkanélkülieknek. 80 százalékuk már talált munkát, és az elhelyezkedés után folytatódó tanácsadásnak köszönhetően tízből kilencen még 15 hónappal később is volt állásban voltak.

Quartiersmanagement Berlin: fenntartható városfejlesztés – a berlini lakossági kezdeményezés keretében helyi tanácsok jöttek létre Berlin hátrányos helyzetű kerületeiben, hogy erősítsék a helyi lakosok szerepvállalását az életminőségük javítására irányuló projektekben.

Darbo Link („út a munkába”): a nyilvánosság tájékoztatása – a litvániai projekt keretében figyelemfelkeltő kisfilmeket sugároztak több televíziós csatornán, hogy növeljék a lakosság szolidaritását a siketek és nagyothallók iránt. Kísérleti munkaügyi központok jöttek létre abból a célból, hogy megkönnyítsék számukra a munkába állást. Kétharmaduknak már sikerült is elhelyezkedniük.

A 2014. évi díjversenyre 2013. április 19-ig lehet jelentkezni. A döntősök az EU által a helyi és regionális önkormányzatok képviselői részére szervezett (október 7–10-én megrendezésre kerülő) éves konferencián mutathatják be projektjeiket.

További részletek itt érhetők el

A 2012-es nyertes pályázatokról itt olvashat
 


forrás:
www.ec.europa.eu