Projektötletek az Európai Duna Stratégiájához

Nyomtatóbarát változat
"A Duna fenntartható fejlesztésében érintett tagállamok 2009. májusi ulmi nyilatkozatának eredményeként, az Európai Tanács 2009. júniusi ülésén felkérte az Európai Bizottságot egy olyan átfogó Európai Duna Stratégia összeállítására, amelynek fő célja a környezeti, közlekedési, társadalmi-gazdasági és kulturális szempontú fenntartható fejlesztés. A formálódó stratégia alapján kialakuló "Duna Régióra" várhatóan közös európai fejlesztési és kutatási térségként tekinthetünk a 2014-től induló, új uniós költségvetési periódusban."

"Magyarország a stratégia tervezett elfogadása idején - 2011 első félévében - az EU soros elnökeként a kérdést kiemelt feladatként kívánja kezelni. Hazánk érdeke, hogy Magyarország a lehető legintenzívebben kapcsolódjon be a Duna-menti együttműködésekbe. Különösen fontos a területfejlesztési és a gazdasági kapcsolatok további erősítése az al-dunai országokkal, mint például Szerbia, Románia és Bulgária. A Duna és térsége számos  fejlesztési lehetőséget rejt magában, amelyek Magyarország  regionális központi szerepét erősíthetik, a közlekedést javítják, és turisztikai jelentőségét növelik.
 
A tervezésben mintaként szolgáló Balti-stratégia struktúrájának megfelelően, a készülő Európai Duna Stratégiának is részét képezi egy európai projektlista, amelynek hazai projektszintű előkészítése jelenleg zajlik.
 
A stratégiai tervezés folytatása mellett, kiemelt figyelmet fordítunk a későbbi fejlesztéseket megvalósító gazdasági-, önkormányzati- és civil szféra érdekeinek képviseletére is. Ennek keretében az érdekelteknek lehetőségük nyílik saját projektjavaslatuk megtételére. A nemzeti/nemzetközi koordinációt követően megszülető projektlista az Európai Duna Stratégia részét képezi majd.
 
Kérjük, hogy javaslataik jellemzően a Dunához köthető nemzetközi kapcsolódású projektekre fókuszáljanak. Ehhez kíván segítséget nyújtani a magyar Duna-térség jövőképét és stratégiai célrendszerét bemutató ábra.
 
 
A projektjavaslatokat tartalmazó kitöltött adatlapokat 2009. december 7-ig, elektronikus formában várjuk a dunaprojekt@nfgm.gov.hu címre.
Köszönjük támogatását és együttműködését!"
 
forrás: