Partnerség a kohéziós politikában – Panorama Magazin 2012 nyár

Nyomtatóbarát változat
Az EU strukturális alapjainak használata csak abban az esetben lehet sikeres, ha a helyi szereplők a tervezés, megvalósítás és értékelés különböző szintjein együttműködnek. A maximális hatás és az EU-források leghatékonyabb alkalmazásának érdekében a különböző partnerek szakértelmét hatékonyan kell használni és integrálni. A Bizottság 2014 és 2020 közötti kohéziós politikára vonatkozó javaslataiban nagy hangsúlyt helyeztek a partnerséggel kapcsolatos eljárásra, és jelentősen megerősítették azt. A rendelkezések minden tagállamtól megkövetelik a partnerségi szerződés kialakítását a fontos szereplőkkel, többek között a regionális és helyi állami szervekkel, a gazdasági és szociális partnerekkel, valamint a civil társadalmat képviselő szervekkel. A folyamatot a jelenleg kidolgozás alatt álló, partnerségre vonatkozó európai magatartási kódex is támogatni fogja.

Az EU strukturális alapjai egy több mint 300 milliárd eurós beruházási csatornát jelentenek, amely kiemelt figyelmet fordít a gazdasági helyreállítási stratégiára, az európai gazdaság újraélesztésére, munkahelyek teremtésére és a helyi gazdasági tevékenység serkentésére. A költségvetési és a programok jelentette keretek betartásával olyan növekedésserkentő beruházásokra kerül sor, amelyek közvetlen hatást gyakorolnak, és hosszú távú gazdasági előnyökkel járnak. Napjainkban kiemelt szempont a rendelkezésre álló támogatás gyorsabb folyósítása, és néhány tagállamban a finanszírozás átprogramozására is sor került, így az uniós finanszírozás olyan ágazatokba irányul, ahol a források felhasználása gyorsan végbe mehet. Egyes tagállamokban korrigálták a társfinanszírozási arányt a források felvételének meggyorsítása érdekében.

Az információ és a kommunikációs tevékenységek a regionális politikával kapcsolatos programok kezelésének és megvalósításának szerves részét képezik. Nagyon fontos a közvélemény tájékoztatása az EU strukturális alapjai által elért eredményekről, valamint a finanszírozási lehetőségekről. Az elvégzett felmérések növekvő érdeklődést mutattak az EU finanszírozási tevékenysége iránt, valamint a tevékenység helyi fejlesztésre gyakorolt hatása iránt is. Ezek a  felmérések kiemelik, mennyire fontos, hogy a fő üzeneteket az aktuális események köré csoportosítsuk, főként, ha a gazdasági válságról, a befektetésekről vagy a munkahelyteremtésről van szó, és hogy sikereinkről a jövőben is beszámoljunk.

Számos kiváló és innovatív megközelítés megvalósítására került sor Európa különböző részein, és az ötletek, valamint a legjobb gyakorlat megosztása a Bizottság RegioStars díjának legfontosabb céljai közé tartozik. Az idén ötödik alkalommal megrendezett rangos eseményen az uniós finanszírozás innovatív felhasználására láthatunk példákat. Az idei, június 14-én megrendezett díjátadón öt projektet választottak ki a 24 kiváló minőségű döntős pályaműből; a nyertes projektek kategóriánként értékes díjakat kaptak. A nyertes projektek mindegyike többdimenziós, és olyan találékony módszereket mutat be, amelyek keretében a helyi szereplők széles köre járulhat hozzá az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés megteremtéséhez. Az idei művek mindegyike és az utóbbi öt év során nevezett 350 projekt rengeteg olyan jó ötletet és gyakorlatot sorakoztatott fel, amelyek Európa más régiói számára is ösztönzőleg hathatnak.

(Johannes Hahn előszava)