Nemzetközi szervezetté válik a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ

Nyomtatóbarát változat
Nemzetközi szervezetté alakul a szentendrei székhelyű Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC). Az erről szóló nemzetközi egyezményt a kormány nevében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter írta alá. A megállapodásnak köszönhetően új lehetőségek nyílnak a szervezet előtt és hatékonyabban láthatja el feladatait, küldetését.
 
A Közép- és Kelet-Európai Regionális Központ 1990-ben jött létre az Európai Unió, az Amerikai Egyesült Államok Kormánya és a Magyar Kormány közös együttműködése révén. A kezdetben csak a közép- és kelet-európai térség környezetvédelmi feladataira fókuszáló szervezet alapító okiratát mára már 31 ország aláírta. Az elmúlt két évtized bővülési folyamatai révén tehát indokolttá vált a nemzetközi szervezetté alakulás.
 
A REC célja, hogy támogassa a különböző környezetvédelemben érdekelt és abban szerepet játszó csoportokat, elősegítse együttműködésüket és a polgári társadalom fejlődését, részt vegyen a térség környezeti problémáinak feltárásában és megoldásában. Együttműködik kormányokkal, helyi önkormányzatokkal, kutatóintézetekkel, polgári önszerveződésből kiinduló civil környezetvédelmi szervezetekkel, illetve az üzleti szektorral és a média képviselőivel is.
 

forrás: