„Helyi termék, Helyi érték, Helyi gazdagodás” címmel tartottak vidékfejlesztési konferenciát 2012. augusztus 17-én Balatonkenesén, majd a Bakony és Balaton Gasztro Fesztiválon nemzetközi ízek várták a résztvevőket. A Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület által augusztus 17-én Balatonkenesén megrendezett szakmai konferenciára az ország minden részéből érkeztek vidék- és közösségfejlesztő szakemberek.
A rendezvényen megjelentek az ország LEADER Helyi Akciócsoportjainak (HACS-ainak) képviselői, helyi és térségi civilek, vállalkozók, agrárszervezetek, országgyűlési képviselők. A kormányzati szinten kijelölt megyei tervezési szint csak akkor lehet sikeres és eredményes, ha az ott készülő stratégia vidéki térségekre, vidékfejlesztésre vonatkozó részeinek összeállításában a helyi tapasztalatokkal és szakértelemmel rendelkező, terepen dolgozó vidékfejlesztőkre építenek – hangsúlyozták a résztvevők. Ennek érdekében az Európai Unióban 2014-től még jelentősebb szerepet kap az alulról építkező, helyi igényeken alapuló, LEADER szemléletű stratégiai tervezés.
A konferencia helyi vidékfejlesztési stratégia megvalósítását bemutató tematikus részében a helyi termékeké, a helyi termékek piacra juttatásának lehetőségeié és a marketingé volt a fő szerep. A programsorozat részeként megnyílt a Bakony és Balaton Gasztro Fesztivál is, amely a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat által kiírt pályázaton nyert támogatást. Itt bemutatkoztak a térség települései, a látogatók a sátrakat körbejárva, bebarangolva a térkép kicsinyített másával találkozhattak. A rendező Helyi Akciócsoport települései is elhozták tipikus ételeiket, kulturális programokkal, helyi fellépőkkel gazdagították a nap programját.
A konferenciáról szóló teljes cikk és beszámoló itt olvasható.
forrás:
www.umvp.eu