Négy magyar régió Európa legszegényebbjei között

Nyomtatóbarát változat
"Az európai uniós régiók közül még mindig a belső-londoni a legtehetősebb - derül ki az Eurostat most publikált adataiból. Közép-Európából Prága számít a leggazdagabbnak. A legszegényebb térségek többsége Bulgáriában, Romániában, Lengyelországban és Magyarországon található." (BruxInfo)

Még mindig Belső-London az EU leggazdagabb régiója - ez derül ki legalábbis az Unió statisztikai hivatalának 2007-es, most ismertetett adataiból. A vásárlóerő-paritáson számolt egy főre eső GDP az említett régióban az uniós átlag 334 százalékára rúg. A legszegényebb európai térségek között főként romániai és bulgáriai régiók találhatók, közülük is a legrosszabb helyzetben Severozapaden (Bulgária) van, ahol az egy főre eső GDP az uniós átlag 26 százalékát éri csak el.
 
Belső-London mellett a leggazdagabb térségek közé számít még a luxemburgi nagyhercegség (275%), Brüsszel (221%), Hamburg (192%), Prága (172%) és Île de France (169%). Az uniós átlag egyébként 125 százalék körül mozgott, ennél magasabb értéket 41 térség ért el. Ezek közül kilenc Németországban, öt-öt Hollandiában és Nagy-Britanniában, négy Ausztriában, három-három Spanyolországban és Olaszországban, kettő-kettő Belgiumban és Finnországban, egy-egy pedig Csehországban, Dániában, Írországban, Görögországban, Franciaországban, Szlovákiában és Svédországban, illetve Luxemburgban található.
 
Az elemzés készítői felhívják a figyelmet egyébként arra: vannak olyan régiók, ahol az egy főre eső GDP mennyiségének alakulását nagyban befolyásolhatták az ingázók. Ők ugyanis egy olyan szintre tornászták fel a termelékenységet, amelyet a rezidens aktív lakosság saját erőből vélhetően nem tudott volna hozni.
 
A legalacsonyabb értékeket főként Bulgária és Románia produkálta. Mindenesetre 75 százalék alatti GDP-arányt 66 térségben mértek: közülük tizenöt Lengyelországban, hét Görögországban, illetve Romániában, hat-hat Bulgáriában, Csehországban és Magyarországon, négy-négy Olaszországban és Portugáliában, kettő Franciaországban (mindegyik tengerentúli régió), egy-egy pedig Spanyolországban, Szlovéniában, Nagy-Britanniában, Észtországban, Lettországban és Litvániában található.
 
A legszegényebb húsz régióban négy magyar található: a 20. helyet a Dél-Dunántúl foglalja el az uniós GDP 43 százalékával, 17. a Dél-Alföld (42%), a 13. helyen Észak-Magyarország  (40%), a 12. helyen pedig Észak-Alföld (39%) található.
 
 
forrás:
BruxInfo