Napelemes kisvasút Királyréten

Nyomtatóbarát változat
Napelemmel működő motorvonatot mutattak be a Királyrét és Kismaros közötti szakaszon a Királyréti Erdei Vasút 120. születésnapján.
 
Az Ipoly Erdő Zrt. által bemutatott napelemes motorvonat magyar fejlesztők találmánya, melyet hazánkban is gyártanak. A rendkívül sikeres tesztüzem után menetrendszerűen közlekedik az energiatakarákos, környezetbarát jármű.
 
A prototípus mérföldkő lehet a kisvasutazásban, mert az eddig is környezetbarát tömegközlekedésnek számító erdei vasutazás ezzel a motorkocsival zéró helyi szennyezőanyag-kibocsátóvá válik. A teljesen hangtalanul közlekedő, mintegy harminc utas szállítására alkalmas motorvonat megjelenésében is különleges: a szerelvény teljesen nyitott, amivel páratlan „körpanorámát” nyújt az utazóknak. A maximum 25 kilométer per óra sebességgel haladó kisvasút vezetője is újdonsággal találkozik, mert egy hordozható érintőképernyős monitor segítségével tudja vezérelni a kocsit. Az alacsonypadlós megoldásnak és a kiszerelhető üléssornak köszönhetően a mozgáskorlátozottak, kerekesszékes utasok számára is elérhető az erdei jármű.
 
 
 
forrás: