Mozdulj jó irányba – Európai Mobilitási Hét

Nyomtatóbarát változat
Vasárnap kezdődött az Európai Mobilitási Hét (EMH) programsorozata az ország több városában. A szeptember 16-22. között zajló programsorozatban Magyarország a legjobbak között szerepel, nemzetközi összehasonlításban ugyanis kimagasló a hazai települések részvételi aránya. Az idei programsorozat mottója: „Mozdulj a jó irányba!”
 
Az egy hetes kampány célja, hogy az önkormányzatokat a fenntartható közlekedést szolgáló intézkedések bevezetésére ösztönözze, és a gépkocsin kívüli egyéb járművek használatára hívja fel a figyelmet. E célok érdekében számos önkormányzat szervez programokat országszerte. A hazai települések részvételét az infrastruktúráért is felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium koordinálja. Nemzetközi összehasonlításban kimagasló a hazai települések részvételi aránya, Spanyolország és Ausztria után a harmadik helyen áll Magyarország: több mint száz önkormányzat jelezte, hogy csatlakozik a programokhoz.

A fővárosban vasárnap a kelenföldi villamosremíz nyílt napjával kezdődött a programsorozat, hétfőn tartották a közösségi közlekedés napját. Kedden szakmai konferenciát tartanak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által koordinált Futár forgalomirányítási projekttel kapcsolatban, szerdán pedig a hajózás napja alkalmából a BKK új hajójáratait népszerűsítik. Csütörtökön a "Mozdulj!" nap alkalmából kerékpáros közlekedésbiztonsági, valamint családi programokat tartanak a Városligetben, a Közlekedési Múzeumnál. Pénteken a gyalogosoké lesz a város, a mobilitási hét résztvevői Budapest egy-egy pontját keresik fel. A rendezvénysorozat záró programja a szombati autómentes nap az Andrássy úton, amelyet pénteken 20 órától a vasárnap hajnali BKV-üzemkezdetig lezárnak.

További információk és a teljes cikk itt olvasható.


forrás:
www.kormany.hu
MTI