Melyik város kapja a legszebb főtérért járó díjat?

Nyomtatóbarát változat
A héten adják át a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság által meghirdetett Köztérmegújítási Nívódíj 2012 pályázat nyerteseinek járó kitüntetéseket. A díjat olyan városok nyerhetik el, amelyek értéknövelő módon rehabilitálták központi vagy alközponti jelentőségű közterüket, közparkjukat vagy sétálóutcájukat. A Köztérmegújítási Nívódíjat a díj tavalyi nyertesének városában, Százhalombattán adják át az április 26-27. között megrendezésre kerülő Hild János Konferencián.
 
A konferencia a Falu, Város, Megye alcímet viseli, arra utalva, hogy a közeli jövőben megújításra kerülnek a települési és térségi tervezés rendszerének elemei. Fokozott érdeklődés várható mind a szakmában, mind a szakpolitikában, mind a megvalósításban a térségek és települések fejlődését várhatóan legalább évtizedes időtartamra megalapozó tervfajták iránt, hiszen bár a sarkalatos törvények – közöttük az új önkormányzati törvénnyel – megszülettek, a részletekre vonatkozó jogszabályok még készülőben vannak, így egyelőre sem a települések, sem a megyék nem tudják, milyen feltételekkel gazdálkodhatnak, hogyan tervezhetnek a jövő évtől kezdve.

A százhalombattai Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpontban megrendezésre kerülő konferencián a kormányzat részéről számos előadó világítja majd a változásokat, így például A megyék új szerepe címmel előadást tart majd Salamin Géza, az NGM főosztályvezetője, és Új utak a településtervezésben címmel Dr. Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára is.

A pódiumviták során a polgármesterek, a tervezők, és a települések fejlesztésében kulcsszerepet játszó ingatlanfejlesztők is megfogalmazzák majd elvárásaikat a születőben lévő jogszabályokkal szemben azért, hogy a nehéz gazdasági helyzetben az átalakulás alatt álló településfejlesztés mielőbb az ország sikerágazatává válhasson.

A konferencián a Magyar Urbanisztikai Társaság egy másik kitüntetést is átad, immár 33. alkalommal. A települési Hild János-díjat olyan település önkormányzata nyerheti el, amely a céltudatos, fenntartható, integrált és stratégiai településfejlesztés terén kimagasló eredményeket ért el.

 
További információk a Magyar Urbanisztikai Társaság honlapján érhetők el.
 

forrás:
www.mut.hu