Megújult Kőszeg belvárosa

Nyomtatóbarát változat
KőszegKőszeg2012. április 24-én, Szent György napján adták át Kőszeg felújított belvárosát. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Jurisics téren, a kőszegi városháza előtt mondott köszöntőjében az összefogás példájának nevezte azt, hogy a Vas megyei település önkormányzata több cikluson keresztül mindent megtett a történelmi belváros megújulásáért. Hangsúlyozta: Kőszeg történelmi, építészeti emlékeinek a megóvásával az egyetemes magyar kultúra értékeinek a megőrzéséhez járul hozzá.

A rekonstrukciós program összköltsége 668 millió forint volt, ebből az Európai Unió és a magyar állam összesen 534 millió forintnyi pályázati támogatást nyújtott. Huber László, Kőszeg polgármestere elmondta: a felújítás során elsőbbséget élvezett a történelmi jelentőségű építészeti értékek megóvása, de arra törekedtek, hogy azokat a korábbinál látványosabban mutassák be. Kitért arra is, hogy megújultak a belvárosban, főleg a Jurisics-vár környékén a zöldterületek is, több helyen pihenőparkot alakítottak ki, ezek egyaránt jól szolgálhatják a városlakók és a városba érkező turisták igényeit. A belváros, azon belül a Jurisics tér felújítása során nemcsak a térburkolatok újultak meg, hanem az azok alatt húzódó közművek is, a különböző szolgáltatók saját beruházásként összesen több mint 100 millió forint értékű fejlesztést hajtottak végre.

A belvárosi rekonstrukciós program része volt a kőszegi városháza épületének részleges felújítása és akadálymentesítése, valamint a Chernel utcában egy kőtár kialakítása is.
 


forrás:
MTI