Megújul Pápa belvárosa

Nyomtatóbarát változat
Csaknem kétmilliárd forintból újul meg Pápa belvárosa; az első két ütem befejeződött, a Fő tér egy részét megnyithatják. Áldozó Tamás polgármester közlése szerint a projekt – amelyhez 1,3 milliárd forintos európai uniós támogatást nyert el a város – három elemből áll. A kivitelezési munkálatok a régészeti feltárásokat követően 2011-ben kezdődtek meg a téren, a közművek átépítésével, kiváltásával és új közművek építésével, majd idén májusban folytatódtak a Plébániasoron, mostanra pedig befejeződtek a Fő tér nyugati oldalán.

Áldozó Tamás polgármester közlése szerint a projekt – amelyhez 1,3 milliárd forintos európai uniós támogatást nyert el a város – három elemből áll. A régi városháza épületének rekonstrukciója, valamint a mozi épülethomlokzatának és előterének felújítása elkészült; a felújított régi városháza épületébe költözik hamarosan a polgármesteri hivatal egy része, amelynek mostani helyét, az egykori bencés kolostort a járási hivatal veszi. A harmadik elem a Fő tér átalakítása, mely magában foglalja a terület közműhálózatának rekonstrukcióját, a térvilágítás kiépítését, a belvárosi térfigyelő rendszer bővítését, a közterületi burkolatok teljes körű rekonstrukcióját, szökőkutak építését és az utcabútorok elhelyezését.
A kivitelezési munkálatok a régészeti feltárásokat követően 2011-ben kezdődtek meg a téren, a közművek átépítésével, kiváltásával és új közművek építésével, majd idén májusban folytatódtak a Plébániasoron, mostanra pedig befejeződtek a Fő tér nyugati oldalán, így megnyithatják a tér egy részét, ahol karácsonyi vásár kezdődött.

A 18. század végén kialakult Fő tér rehabilitációja összekapcsolódik az Esterházy-kastély felújításával, az épület ötödét a Norvég Alap 280 millió forintos támogatásával tették látogathatóvá, a közbeszerzési eljárás lebonyolítása után pedig egy újabb nyertes pályázatnak köszönhetően, 1,8 milliárd forintból a teljes kastélyt felújíthatják - mondta a polgármester. A Norvég Alap az a támogatás, amelyet Izland, Liechtenstein és elsősorban Norvégia nyújt az Európai Unióhoz csatlakozott kelet- és  
közép-európai országoknak. Áldozó Tamás kitért arra is, hogy a belvárosi beruházás lényegesen megváltoztatta a helyi közlekedést, hiszen a téren nem megy már át forgalom; új találkozóhelye lehet a pápaiaknak és turisztikai attrakciója a városnak.


forrás:
MTI