Megújították a Balti-térség Stratégia akció tervét

Nyomtatóbarát változat
Januárban frissítették a Balti-térség Stratégia 2009-ben elfogadott akciótervét. A legutóbbi felülvizsgálat 2010 decemberében történt. A stratégia 2009-ben elindult projektjei közül 25 már megvalósult a térségben.
 
Az Európai Bizottság 2009. június 10-én terjesztette be első, makroregionális fejlesztési stratégiáját, illetve annak akciótervét a Balti-tenger térségére vonatkozóan (EU Strategy for the Baltic Sea Region).  Ezt az akciótervet rendszerint felülvizsgálják. Az akcióterv (Action Plan) legfrissebb, 2012 januárjában módosított verziója angol nyelven itt érhető el. A 2009-ben megfogalmazott stratégia célja a térség környezeti szempontból fenntarthatóvá, gazdaságilag virágzóvá, elérhetővé, vonzóvá és biztonságossá tétele. A Balti-térség Stratégia jelentőségét kiemeli, hogy sikere ösztönzőleg hathat hasonló makrorégiók és makroregionális szintű együttműködések kialakítására a jövőben, illetve mintája lehet a Magyarországot is érintő Duna-makrorégió Stratégia megvalósulásának is.
 
A stratégiában részt vevő országok nagyobbik része egyben az Európai Unió tagállama is: Dánia, Észtország, Finnország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Németország, Svédország. További tagországok: Fehéroroszország, Norvégia és Oroszország.
 
Baltic Sea Region Programme area 2007-2013
A Balti-térség Stratégiában résztvevő tagországok
forrás: www.eu.baltic.net

 
A több mint három éve zajló közös együttműködéseknek köszönhetően 2012. február elejéig 25 projekt zárult le és mintegy négyszáz projektpartner működött közre a megvalósulásukban.

A megvalósult projektek a következőképpen oszlanak meg az egyes prioritások között:

1.    Innováció és gazdaságfejlődés – 8 db projekt
2.    Elérhető és vonzó térség – 1 db projekt
3.    Környezeti fenntarthatóság – 8 db projekt
4.    Vonzó és versenyképes városok és régiók – 8 db projekt

Jelenleg további 55 jóváhagyott projekt van folyamatban.


forrás:
www.eu.baltic.net