Megkezdődött az OTRT törvény módosító javaslatának egyeztetése

Nyomtatóbarát változat
Az Országos Területrendezési Tervről szóló 2003. évi XXVI. törvényt (továbbiakban: OTrT törvény) az Országgyűlés 2003-ban fogadta el. A törvény első átfogó módosítására 2008-ban került sor. Az OTrT törvény 29. §-a úgy rendelkezik, hogy a terv felülvizsgálatát legalább 5 évente el kell végezni. Ennek megfelelően a törvény soron következő módosítására vonatkozó javaslatot az Országgyűlésnek 2013-ban kell benyújtani.

A Belügyminisztérium Területrendezési és Településügyi Főosztály koordinálása és megbízása alapján a VÁTI Nonprofit Kft. generáltervezésében 2011-ben kezdődtek meg az OTrT törvény felülvizsgálatának és módosításának tervezési munkálatai azzal a céllal, hogy az előkészítő és a javaslattevő munkafázisok kidolgozása 2012. év végéig befejezhető legyen. 2011. második, illetve 2012. első félévében a felülvizsgálat részeként megtörtént az OTrT törvény 2008. évi módosítása óta kidolgozott, a területrendezési szempontból releváns koncepciók áttekintése, valamint az OTrT érvényesülésével kapcsolatos ágazati és megyei önkormányzati vélemények feldolgozása. Elkészült továbbá a 218/2009. kormányrendeletben foglaltaknak megfelelő tartalommal a terv előkészítő fázisa. Ezt követően 2012. második félévében került sor a javaslattevő fázis kidolgozására, valamint a külön jogszabályokban meghatározott környezeti vizsgálat és Natura 2000 hatásbecslés elkészítésére.

Az OTrT törvény módosító javaslata, a megalapozó munkarészek, valamint a környezeti vizsgálat és a Natura 2000 hatásbecslési dokumentáció a TÉRPORT Szakmai Portálon a következő helyen érhető el:

 
 

Összeállította:
Schneller Krsiztián
VÁTI Nonprofit Kft
Területi Információszolgáltatási és Tervezési Igazgatóság