Megalakult a Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács

Nyomtatóbarát változat
A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés, a Csongrád Megyei Közgyűlés és a Pest Megyei Közgyűlés döntése alapján létrejött a Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács, amelynek alakuló ülését február 20-án tartották Kecskeméten.

A tanács koordinálja az érintett megyei önkormányzatoknak és egyéb, a térségi fejlesztési tanács munkájában résztvevő szervezeteknek a Homokhátság vízutánpótlása érdekében végzett tevékenységét – mondta Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, a tanács megalakulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón. A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke emlékeztetett arra, hogy a három megyét érintő Homokhátság Magyarországon az éghajlatváltozástól leginkább érintett terület, ahol a talajvízszint csökkenése, a víz gazdasági és ökológiai célú hozzáférése egyre nagyobb gond. Hangsúlyozta: a kormány november 16-án döntött arról, hogy 1,3 milliárd forint tervezési forrást biztosít a Homokhátság komplex vízgazdálkodásának, a terület akut problémáinak a megoldásához kapcsolódó tervek elkészítéséhez. Elindul a tervezőmunka, amelynek eredményeként az Európai Unió 2014-től kezdődő költségvetési ciklusában megnyitja a kaput egy jelentős, az itt élők életét alapvetően meghatározó program elindításához – fogalmazott Bányai Gábor. Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: a következő időszakban a vízháztartás egyébként is kiemelt témakör lesz a Duna-program keretében.
Véleménye szerint, lehetőség lesz a határ menti térségekkel is együttműködést kialakítani, hiszen az országhatárnál nem fejeződik be a probléma. Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke emlékeztetett arra, hogy rengeteg javaslat született a Homokhátság problémáinak a megoldására, eredmény nélkül, a  megyék összefogásával azonban ez sikertörténetté válhat – fogalmazott.

 

forrás:
MTI
fotó: