Második esély az éghajlatváltozás megállítására

Nyomtatóbarát változat
Egy új kutatás szerint az elmúlt évtized hőmérsékleti adatai szerint van esély, hogy a nemzetközileg célul kitűzött 2 Celsius fokos globális felmelegedés alatt maradjunk.
 
Az adatok szerint a jelen évszázad során a Föld lassabb felmelegedésen megy át, mint amire számítottunk, némi időt adva az üvegházgáz kibocsátás visszaszorítására és a veszélyes klímaváltozás megelőzésére. Az éghajlat tudósok figyelmeztetnek, ez nem azt jelenti, hogy az éghajlatváltozás nem valós probléma, a hőmérsékletek jelenleg gyorsabban emelkednek, mint az elmúlt 11.000 évben.
 

forrás: sg.hu
 
A kormányok 2 Celsiusos korlátban állapodtak meg, a korábbi becslések szerint, ha ezt tartani akarják, a globális kibocsátásnak 2020-ig kellene tetőződnie, majd a tendenciának csökkenést kell mutatnia. Ez a jelenlegi trendek alapján teljesen irreálisnak tűnik. "Amennyiben a korábbi becslések igazak voltak, a világ 2 Celsius alatt tartása szinte lehetetlen lett volna, akármekkora is az emisszió csökkenése" - mondta Piers Forster, a brit Leeds Egyetem klimatológusa, az új tanulmány egyik szerzője. "Most úgy tűnik, van esélyünk, amivel élnünk kellene".
 
Amennyiben 2020-ban egyezség születik, "jó esélyünk marad, hogy elérjük a 2 Celsiusos célt" – állítja az egyik kutató.
 
 
forrás: