Magyarországot a vizek területén vezető hatalomnak tekinti a világ

Nyomtatóbarát változat
Kopácsi-rét, természetvédelmi terület (fotó: Antal Alexa)Magyarországot a vizek területén vezető hatalomnak tekinti a világ - hangsúlyozta Kovács Péter, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vízügyért felelős helyettes államtitkár pénteken a Nemzetközi Duna Nap konferencián, Budapesten.
 
A Nemzetközi Duna Napot a folyó vízgyűjtőterületén lévő országokban 2004 óta minden év június 29-én, azon a napon rendezik meg, amikor 1994-ben aláírták a Duna Védelmi Egyezményt Szófiában. A helyettes államtitkár a Rio+20 fenntarthatósági konferencia vízügyet érintő részével kapcsolatban kiemelte: a tanácskozáson elfogadott záródokumentum néhány pontja érinti a vízügyet, és ez a jövőben hivatkozási alapul szolgál a további munkákhoz.

Kovács Péter kitért arra, hogy 2013 a vízügyi együttműködés nemzetközi éve lesz, és Magyarország 2013 őszén konferenciát rendez ebben a témában. A Vidékfejlesztési Minisztériumban rendezett konferencián Papanek László, a Közép-Duna Vidéki Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője a vízgazdálkodás a kihívásai és feladatai közé sorolta a meglévő vízkészlet megújítását, a vízlefolyás szabályozást, a használt vizek tisztítását, a Homok-hátság gondjának megoldását, az árvíz- és belvízvédelem megvalósítását. Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója hangsúlyozta, hogy igyekeznek a folyó menti természeti értékeket megóvni. Ebben fontos szempont az ártéri erdők és gyepek átalakítása, az idegen növényfajok, a problémás állatfajok intenzív elterjedésének kezelése, a biológiai sokszínűség megőrzése. Beszámolt arról, hogy készítik a Natura 2000 fenntartási tervet, továbbá erősíteni kívánják a zöld Duna stratégiát, és szükségesnek tartja a kutatás és monitoring végzését a folyó területén.

Murányiné Krempels Gabriella, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője a vízminőség javulásához jelentősen hozzájáruló Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep nagyprojektet méltatta, amely az Európai Unió Kohéziós Alapja, a magyar állam és a fővárosi önkormányzat támogatásával valósult meg 249 millió euró költségvetéssel. Perger László, a Duna Stratégia koordinátora azt hangsúlyozta, hogy a programban megfogalmazottak segítik az európai uniós direktíváknak való megfelelést, és ezen túlmentően foglalkozik kulturális területtel, a makro régióban élők együttműködésével is. A konferencián átadták a "Duna Művészeti Mestere" ifjúsági alkotó pályázat díjait, valamint a folyó menti országok összetartozását jelképző vándorzászlót Szlovákia képviselőjének.


forrás:
MTI

képforrás: