Magyar-szlovák együttműködések közúton és vasúton

Nyomtatóbarát változat
Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár és Érsek Árpád, a szlovák Közlekedési, Építésügyi és Regionális Fejlesztési Minisztérium államtitkára társelnökletével tizenkettedik ülését tartotta a kétoldalú Infrastruktúra Vegyesbizottság 2012. február 7-én, Pozsonyban. A testület megvitatta a határon átnyúló vasúti fejlesztések, a vasúti teherforgalmi együttműködések lehetőségeit. A felek áttekintették a tervezett közúti szerződések aktuális helyzetét.
 
A két ország közötti közlekedési kapcsolatok helyreállítását, az új összeköttetések létesítését jelentősen felgyorsíthatja egy várhatóan februárban megszülető keretegyezmény. Folyamatban van az Ipolydamásd-Helemba és Vámosmikola-Ipolypásztó közti hidak megépítéséről szóló egyezmények szövegének véglegesítése is. Várhatóan február 24-én adják át a forgalomnak a második, új Ipoly-átkelőt, a szlovákiai Szécsénykovácsi és a magyarországi Szécsény közt megépült Katalin hidat. Az első Ipoly hídat tavaly októberben adták át Ráróspuszta és Rárós között.

A felek tárgyaltak a Távol-Kelet és az EU közötti áruforgalom vasútra terelése érdekében megtehető közös lépésekről is, vizsgálták az Ágcsernyő-Csap-Záhony vasúti háromszög összehangolt használatának lehetőségeit. A szlovák delegáció szorgalmazta egy, a vasúti közlekedéssel foglalkozó szakértői munkacsoport létrehozását is, melyet a magyar fél is támogatott.

A teljes cikk itt olvasható.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)


forrás:
www.kormany.hu
http://www.zebegeny.net/2011/11/2012-tavaszan-elkezdodhet-ket-ipoly-hid-...