Magyar prioritások a 2014-2020-as Europai Uniós költségvetési időszakban - Nyikos Györgyi és Kovács Tamás Iván előadása Joint Venture Szövetségben

Nyomtatóbarát változat
"Dr. Nyikos Györgyi fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár és Dr. Kovács Tamás Iván európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár voltak a vendégei 2010. október 18-án a Joint Venture Szövetség nyílt ülésének, amelyet "A magyar EU Elnökség feladatai és hatása - ahogy a fontosabb hazai és nemzetközi szereplők látják" című, a soros magyar uniós elnökséggel kapcsolatos előadássorozat részeként rendeztek meg Budapesten. "

"A szövetség felkérésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium két helyettes államtitkára "A 2014-2020-as költségvetési időszak kohéziós politikájára vonatkozó magyar prioritások és a kohéziós politika várható fejleményei a magyar EU Elnökség alatt" címmel tartott előadást. A közös prezentáció apropóját az szolgáltatta, hogy a magyar soros elnökség alatt várhatóan már körvonalazódnak a 2014 és 2020 közötti programozási időszak kohéziós politikájának főbb elvei és prioritásai."
 
Az európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár beszédében kiemelte: tekintve, hogy Magyarország a kohéziós politika fejlesztési forrásainak egyik haszonélvezője, ezért egy erős kohéziós politikában érdekelt, amely figyelembe veszi a fejletlenebb tagállamok és régiók fejlesztési igényeit is. Meggyőződésünk, hogy a magyar elnökség fórumot kell szolgáltasson a kohéziós politika kedvező pozícionáláshoz, növelve a politika láthatóságát, illetőleg hasznosságát az EU átfogó harmonikus fejlődésének előmozdítása érdekében - tette hozzá Kovács Tamás Iván. A fentieken túl a helyettes államtitkár ismertette a magyar elnökség programjait is.
 
Nyikos Györgyi előadásában kiemelte, hogy a kormányzat már dolgozik a gazdaság talpraállításán, melynek egyik eleme az uniós és a hazai fejlesztési források hatékonyabb felhasználási rendszerének kialakítása.  Ehhez nélkülözhetetlen a hazai pályázati és támogatási intézményrendszer- és folyamatok megújítása - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.
 
A kohéziós politika pozicionálásával kapcsolatban hangsúlyozandó, hogy a komplex integrált megközelítésű fejlesztések visznek közelebb a stratégiai célkitűzések megvalósításához - tette mindehhez hozzá Nyikos Györgyi. Éppen ezért fontos, hogy a fejlesztéspolitika az ország minden szegletébe eljuttassa azokat a lehetőségeket, melyekkel élve javulhat az adott régió kis- és közepes vállalkozásainak versenyképessége, a lakosság életkörülményei.
 
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály"
 
forrás:
NFM sajtóközlemény