Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok 2009-eredmények

Nyomtatóbarát változat
"A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) idén immár harmadik alkalommal hirdette meg Példát adó gyakorlatok pályázatát. A pályázati kiírás célja a legjobb önkormányzati gyakorlatok feltérképezése és megismertetése az ország más önkormányzataival, később esetleg a nemzetközi szakmai közélettel is. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség - korábbi gyakorlatához híven - az idén is különdíjat adott a legjobbaknak."

 
"Az új és innovatív helyi megoldások feltérképezése, az ilyen megoldásokat nyújtó önkormányzatok tudásának és tapasztalatának terjesztése a hasonló problémával küszködő önkormányzatok körében jobb közszolgáltatásokat, s a településvezetésben magasabb színvonalú teljesítményt eredményezhet. A TÖOSZ programja által kezdeményezett tudásátadási folyamat azonban nemcsak azokat az önkormányzatokat segíti, amelyek új megoldásokhoz jutnak, hanem azokat is, amelyek a gyakorlatokat kialakították, hiszen a tudásátadás nemcsak írott formában, hanem nyílt napokkal és a kollégákkal való konzultáció során valósul meg. E konzultációkon kitűnő új ötleteket kaphat az átadó önkormányzat is a kialakított gyakorlatok továbbfejlesztésére.
Legjobb gyakorlatok - a címmel járó egy millió forintos díj mellett - olyan hivatalos elismerésben is részesülnek az önkormányzatok, amely az önkormányzati dolgozók és helyi lakosok büszkesége lesz.
 
Idén, május 12-én szakmai nappal egybekötve került sor a legjobbaknak járó díjak átadására. Három témakörben lehetett pályázni: 
  • A Roma integráció a társadalmi kohézió erősítésére,
  • Megújuló energiaforrások használata és/vagy energiahatékonysági legjobb gyakorlatok,
  • Közösségi összefogással a helyi fejlesztésekért a LEADER-program keretében
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az első két témában 500-500 ezer forintos díjat ajánlott fel a legjobbaknak."
 
"A Roma integráció a társadalmi kohézió erősítésére kategóriában Mohács település nyerte el az első díjat "Az általános iskolai szegregáció megállításának stratégiája" című pályázatával. Az NFÜ különdíját kapta ebben a kategóriában Budapest XIII. kerület "Mi leszek ha nagy leszek, közösen együtt a mi XIII. kerületi tanodánkért" című pályázatával. A különdíj egy 500 ezer forintos utalvány a nyertes önkormányzat részére.
 
A Megújuló energiaforrások használata és/vagy energiahatékonysági legjobb gyakorlatok kategóriában Budapest XI. kerület lett az első helyezett "Zöld Újbuda" című pályázatával. Az NFÜ különdíját kapta ebben a kategóriában Hernád Önkormányzata a "Hőszivattyús fűtés és napkollektoros melegvíz-ellátás a hernádi napköziotthonos óvodában és az általános iskolában" című pályázatával. A különdíj egy 500 ezer forintos utalvány a nyertes önkormányzat részére.
 
A Közösségi összefogással a helyi fejlesztésekért a LEADER-program keretében témában Alsómocsolád győzött "Tovább-lépés" a Baranyai Hegyhát  megújulásáért - LEADER típusú fejlesztés a Sásdi Kistérségben című pályázatával.
 
A TÖOSZ küldöttek különdíját kapta Domoszló önkormányzata. A község a Közösségi összefogással a helyi fejlesztésekért a LEADER-program kategóriában pályázott a "Példa értékű összefogás Domoszló község fejlesztése érdekében" című projekttel.
 
Csorvás városa az ÖNKORPRESS Kiadó különdíját érdemelte ki "Egyenlőnek lenni az egyenlők között - Roma integráció, vissza az ősi cigány mesterségekhez" című pályázatával, egy digitális fényképezőgépet. A másik hasonló ÖNKORPRESS különdíjat Uszka község nyerte el "Magyar- cigány- és ukrán együttélés a Tiszaháton" című projektjével. 
 
Háromfa község ebben az évben a Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület különdíját, egy két személyre szóló wellness hétvégét nyert "Roma társadalmi integráció kiteljesedése a településen" című projektjével. Hasonló különdíjban részesült Dénesfa "Használjuk fel a természet adta energiáinkat" című, valamint Taktaharkány település "Energiamegtakarítással a sok kicsi sokra megy" című munkájuk miatt.
 
A Magyar Posta által felajánlott különdíjakat, egy-egy személyes bélyeg kialakítására szóló csomagot nyert Örményes település "Megújuló energiaforrások" című munkájával és Hatvan Körzete Kistérségi Többcélú Társulás "Mi" "miénk" "nekünk", de másokkal című pályázatuk miatt."
 
"A zárórendezvényen meghirdetett 2010-2011-re szóló pályázati témakörök:
  • a lakóhelyhez kötődés erősítése,
  • a roma integráció a társadalmi kohézió erősítésére,
  • a helyi önkormányzati kommunikáció.
Az Irányító Bizottság tagjai: a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az Önkormányzati Minisztérium, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia Szakértői Központja, és a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) delegáltjai.
 
A program szervezését a TÖOSZ látja el."
 
forrás:
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
kép forrása: