Környezettudatos szellemben újult meg a Lánchíd park

Nyomtatóbarát változat
Átadták a környezettudatos szellemben svéd támogatással megújult Lánchíd parkot Budapesten október 19-én, pénteken. A Lánchíd budai hídfőjénél Budapest legökóbb városi közparkja készült el, amit a Green Sweden/SymbioCity Program keretében valósítottak meg: a park Magyarország első Green City által akkreditált közparkja lett.

A felújításnak köszönhetően a park nagy részét növényzet borítja, amely az emberi igényekre is reagál: megfelelő árnyas tartózkodó- és pihenőhelyeket is kínál, a gépkocsiforgalom által érintett helyeken a növényzet gondoskodik a zaj- és porszűrésről. A téren a burkolatok kiemeli a látványpontokat és a vizuális kapcsolatokat, feltárva a dunai látképet és a környék építészeti értékeit.

A budai hídfőnél lévő parkban tartott ünnepségen Tarlós István főpolgármester az utóbbi időben bekövetkezett szemléletváltásról beszélt, jelezve, hogy a környezettudatos életre való törekvés szinte mindenhol teret nyert. Hozzátette: a Lánchíd parkot is az új irányzat jegyében építették át bontásból származó anyagok újrahasznosításával. Mint mondta, a főváros örömmel csatlakozott a svéd kezdeményezésű programhoz, amely a fenntarthatóság érdekében tervezi át a városi környezetet. Karin Olofsdotter, Svédország budapesti nagykövete elmondta: a park tökéletes példája egy olyan találkozóhelynek, ahol élvezhető a természet közelsége, a nagyvárosi forgatag hátrahagyása nélkül. Szólt arról is, hogy a fenntartható városfejlesztési programot 2010-ben indították, a cél pedig a zöld gondolkodásmód elterjesztése Magyarországon.

A park 23 millió forintból újult meg, a megvalósításban a fővárosi önkormányzat, a svéd nagykövetség, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség és Magyarországon működő svéd vállalatok vettek részt.


forrás:
MTI
www.ingatlanhirek.hu